Pikáns dinnyefalatok

Vágólapra másolva!
A dinnye talán a legtökéletesebb nyári gyümölcs: hűsít, frissít, lédús, így kiváló szomjoltó, alacsony a kalóriatartalma, bárhol beszerezhető és viszonylag olcsó. S ha valaki már unja - ami majdhogynem képtelenség - csak úgy, magában enni, az a Női Lapozó néhány különleges receptjével feldobhatja a dinnyézését.
Vágólapra másolva!

A görög- és a sárgadinnye igazán tökéletes nyári táplálék: behűtve még a legnagyobb forróságban is jólesik, nagyon magas a víztartalma, így egyáltalán nem terheli meg a gyomrot és segít a méregteleítésben is, a kalóriatartalma pedig annyira alacsony (10 dekában mindössze 30 kalória van), hogy még a legszigorúbb fogyókúrát követők is megengedhetnek maguknak egy-két szeletet.

A dinnyeféléknek nem csak az élvezeti értékéről érdemes szót ejteni - emellett ugyanis igen egészségesek is: sok A- és C-vitamin, komoly mennyiségű béta-karotin és likopin található bennük, valamint káliumot, magnéziumot és más ásványi anyagokat is tartalmaznak. A sárgadinnyében mindezek mellett többféle B-vitamin is megtalálható.

Piacolás: vásárlás és tárolás

A "hagyomány" szerint igazán jó dinnyét csak a férfiak tudnak választani - pedig csak tudni kell, melyek az igazán jó, ízletes dinnye ismérvei.

A görögdinnye vásárlásánál keressünk sötétzöld, egységes színű dinnyét, amely nem túl fényes és nem túl fakó. A dinnyén lévő sárgás folt egyáltalán nem rossz jel: azt mutatja, hogy a dinnye megérett, amikor leszeték - a sárga "has" volt a földön, azt nem érte a nap. Ha nincs a kiválasztott gyümölcsön ilyen folt, az azt jelentheti, hogy a temesztő átforgatta a gyümölcsöt, hogy mindenhol egyenletesen érjen - de éppen ezért lehet, hogy idő előtt leszedték. Ilyen esetben kérdezzük meg az árust, megkóstolhatjuk-e a dinnyét. A legszimpatikussbbnak talált dinnyét emeljük fel - legyen viszonylag nehéz a méretéhez képest -, és ütögessük meg az oldalát: adjon kongó hangot, mert akkor jó érett. Ha a hangja tompa, akkor már túlérett, vagy túlságosan sokáig tárolták, és megromlott. A görögdinnye húsa legyen élénkpiros, illatos és ne legyenek benne fehér csíkok. Ha belevágunk, hasadjon tovább a vágás mentén.

A sárgadinnye vásárlásánál először alaposan vizsgáljuk meg a gyümölcs felületét: ne legyenek rajta túlságosan puha, poshadt foltok. Ezután nézzük meg azt a részt, ahol a dinnye az indához kapcsolódott - ha itt túlságosan puha a gyümölcs, szinte biztosan romlott. A vizuális próba után a szagpróba következik: a sárgadinnye illata igen intenzív és jellegzetes. Minél erősebben érezzük ezt az illatot, annál jobb a gyümölcs. A sárgadinnyénél is érdemes a nagyobb, nehezebb darabokat megvásárolnunk, ezek általában sokkal ízletesebbek. Ne vegyünk olyan sárgadinnyét, amelyen még ott a kocsány: ez ugyanis annak a jele, hogy éretlenül szedték le a gyümölcsöt.

Forrás: [origo]


Mind a sárga-, mind a görögdinnyét érdemes alaposan behűteni, mielőtt elfogyasztjuk. A sárgadinnye magházát érdemes kiszedni, mert akkor hosszabb ideig tárolható. A dinnyefélék könnyen átveszik más ételek szagát, így mindig takarjuk be a gyümölcsöt fóliával. A sárgadinnyét érdemes néhány óráig szobahőmérsékleten tartani, mert akkor finomabb, lédúsabb lesz a húsa.

Mielőtt felvágnánk a dinnyét (legyen az bármilyen fajta), alaposan mossuk meg a héját nagyon enyhén mosószeres, langyos vízzel, és töröljük szárazra konyhai papírtörlővel. Lehetséges ugyanis, hogy nem tűnik piszkosnak, de a szállítás és a tárolás során kerülhettek a héjra olyan kórokozók, amelyek a késről a gyümölcshúsba kerülhetnek.