Vágólapra másolva!
A nyári melegben jól eshet egy könnyű, frissítő ízű citromos sütemény - készítsünk rá cukormázat, tálaljuk bogyós gyümölcsökkel!
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
25 dkg vaj, 1 zöldcitrom, 30 dkg búzaliszt, 3 teáskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 4 db tojás

A mázhoz: 2 zöldcitrom, 20 dkg porcukor

Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, keverjük hozzá a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vaníliás pudingport.

Olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a rumot, a zöldcitrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tojásokat. Állandó kevergetés mellett csorgassuk a folyékony anyagokat a lisztes keverékhez, majd elektromos habverővel keverjük egy percig.

Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, majd öntsük bele a citromos tésztát. Simítsuk el egyenletesre a tetejét, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük körülbelül 25-30 percig.

Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg a tésztát fogvájóval, és ha már nem ragad rá, biztosak lehetünk, hogy átsült a süteményünk. Ha elkészült, tegyük rácsra, és hagyjuk kihűlni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A mázhoz reszeljük le az alaposan megmosott zöldcitrom héját, majd facsarjuk ki a levét. Tegyük a porcukrot egy keverőtálba, öntsük hozzá a citrom levét és a lereszelt héját. Habverővel keverjük 4-5 percig, míg sűrű máz nem lesz belőle.

Csorgassuk a már kihűlt sütemény tetejére a mázat, lapátkanállal simítsuk el egyenletesre, és várjunk vele egy órát, hogy megdermedjen.

Vágjuk egyforma kockákra a süteményt, tálalásnál málnával és szederrel dekoráljuk, tetejére kanalazhatunk egy-egy kanál eperlekvárt is.