Bébiétel - gyárilag és házilag

Vágólapra másolva!
"Biztos üveges gyerek" - mondták nagyanyáink a vézna kisbabákra, mert a konzerv bébiételekről akkoriban azt beszélték: nincs bennük "anyag". A szakemberek, és jópár anyuka szerint a mai, gyári bébiételek tápanyagtartalmával nincs semmi baj, legfeljebb nem elég változatosak és nem túl gazdaságosak. Ám akik rendszeresen vásárolnak ilyet, úgy gondolják: házilag előállítani egy kisbaba betevőjét rettentő macerás, semmivel sem olcsóbb, és egyáltalán nem biztos, hogy jobb a gyereknek.
Vágólapra másolva!

"Nem tudom melyikük zokogott jobban, a feleségem, vagy a gyerekem, amikor hazaértem " - mesélte Géza. Kiderült, hogy a sütőtök volt a ludas. A gyerek kedvenc tökös fogása ugyanis hirtelen eltűnt a boltok polcairól, és az anyuka hiába próbált meg mindent, képtelen volt pont ugyanolyat készíteni. "A nejem azért pityergett, mert a gyerek nem ette meg a főztjét. Azt zokogta, hogy biztos van a bébiételben valami titkos adalék, amitől a gyerek rászokik. A gyerek meg azért bömbölt, mert éhes volt, és nem értette, mi baja a maminak." Géza tehát, fogta magát, kicsit átturmixolta a felnőtteknek szánt kapros-tejfölös tökfőzit, és megetette a gyereket. A feleségével pedig közölte, pont itt az ideje, hogy befejezze a pepecselést a bébi koszttal, miután majdnem egy éves a fiuk. "Onnantól azt ette, amit mi" - fejezte be a sztorit Géza, hozzátéve, hogy ettől a perctől fogva maguk is kevesebb fűszert használtak.

Tejbegríz és piros tészta

Gézáék története idején - a tökimádó csemete ősszel lesz nagykorú -, ugyan még nem volt akkora választék a konzerv babaételekből, mint ma, de az, jhogy valaki saját kezúleg készítse el csemetéjének a pürésített, pépesített bármit, a mai napig nem ment ki a divatból.

Juli például úgy véli, gazdaságosabb, ha ő maga készíti el az ételt. "Azt nem mondom, hogy nem praktikus az üveges kaja, - mondja - de jobb érzés, ha tudom, hogy mit adok a gyereknek, vagyis, hogy pontosan miből készül az ebédje." Juli ettől függetlenül nem főz teljesen külön a kicsiknek: "Azokat az alapanyagokat használom, amiből magunknak főzök, csak óvatosabban fűszerezem. De így is finom, volt úgy, hogy a gyerek számára készített étel felét megette a férjem."

Juli a gazdaságosság mellett, más előnyt is fel tud sorolni az otthon készített babakoszttal kapcsolatban, szerinte az üveges kaják egyenízűek, szemben az otthon főzött ételekkel. "Örülök, hogy a fiam sokféle ízt kedvel. Jó, persze a kedvencek így is megvannak: a tejbegríz és a piros tészta, vagyis a paradicsomszószos tészta, és a nagymama sütötte "lapos", tehát rántott husi."

Juli szerint ennek is köszönhető, hogy a most két és fél éves Soma a bölcsiben is jó evőnek számít, "sőt, van olyan, amit ott megeszik, itthon meg nem". Azt Juli is tapasztalta, hogy a "van valami trükk a konzervkajában", ami miatt a gyerekek képesek teljesen rászokni, és nehezebben fogadják el a anyjuk főztjét.

Tesztelte: a babaszakács gyereke

Az egyik legnagyobb hazai gyártó szerint azonban szó sincs titkos adalékról, csak ellenőrzött minőségű zöldségről és gyümölcsről, és nagy gonddal kreált, tesztelt receptekről. Az Univer Product Zrt. most dobott piacra egy olyan bio-bébiétel családot, amelyeet a "termőföldtől az asztalig" ellenőriznek.

Az értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a bébiétel-csapat egyik tagjaként 30 évvel ezelőtt kezdte a szakmát. A Magyarországon akkor meginduló bébiétel-gyártásának egyik fejlesztője volt, az akkori termékeket pedig saját gyerekein "tesztelte."

Marosfi Györgyné saját maga is tapasztalta, hogy az otthoni konyhában, "macerás bébiételt készíteni", és nem mindig sikerül tökéletesre: "magam is végigjártam a lépcsőket, mint anya, és most, mint nagymama."