Vágólapra másolva!
A szabadtéri esküvő romantikus ötlete egyre gyakoribb a házasulandók körében - és szerencsére ez már itthon sem csak az éttermek kerthelyiségét jelenti. A kék ég alatt köttetett frigy körül a rózsaszín köd azonban hamar oszlani kezd az alantas, sötét gondolatok megjelentével: mi van, ha elered az eső? Ha egy szúnyogsereg támad a násznépre? Ha a fotós egyetlen képet sem tud készíteni a napsütés miatt? Vészelhárító összeállítás.
Vágólapra másolva!

A szabadtéri esküvő egyesek szerint igazán különleges és romantikus - mások szerint tökéletes "társasági öngyilkosság", hiszen jó néhány olyan probléma felmerülhet, amely tönkreteheti egy pár életének egyik legszebb napját. A szervezési nehézségeket tekintve egy szabadtéri esküvő nem sokkal bonyolultabb, mint egy hagyományos helyszínen rendezett - viszont sokkal emlékezetesebb lehet.

Szabadban vagy szobában?

Fehér Gábor, a Diadém Rendezvényiroda ügyvezető igazgatója szerint, a szabadtéri esküvő kötetlenebb, lazább hangulatú, míg a zárt helyen rendezett biztonságosabb és meghittebb. "Egy szabadtéri esküvőn a vőlegény nem izzad bele a háromrészes öltönybe, és a menyasszony is bármikor lerúghatja a kényelmetlen, magas sarkú cipőjét" - mondja Fehér. "A gyerekek is rohangálhatnak, és a dohányosoknak sem kell eltávolodniuk a násznép többi tagjától, ha rá akarnak gyújtani."

A rendezvényszervező ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a zárt, sok esetben zárt helyen tartott esküvő az "elvárt", a legtöbb vendég erre készül. "Ha zárt helyszínt választ a pár, akkor sokkal nagyobb biztonságban vannak, nem kell törődniük az árammal, vagy azzal, hogy hol van a legközelebbi mosdó" - mondja Fehér Gábor. "Ráadásul az időjárás-jelentést sem kell reszketve figyelni, és azt sem kockáztatjuk, hogy idegenek sértik meg ezt a bensőséges eseményt."

Kastély, kert, tópart...

A szabadtéri esküvőre vágyók számtalan helyszín közül választhatnak, az elegáns kastélyszálló parkjától a saját kertig, a sétahajótól a családias hangulatú kisvendéglő kerthelyiségéig - sőt, mostanában már arra is van lehetőség, hogy valamilyen közterületen (pl. egy sétányon, vagy parkban, vagy egy műemlék előtti téren) tartsa valaki az esküvőjét.

Nemcsak azon érdemes elgondolkodni a szervezésnél, mennyibe kerülnek az egyes helyszínek, hanem azon is, be kell-e szerezni valamilyen speciális engedélyt ahhoz, hogy ott rendezzük meg az eseményt.

Ha a helyszínek körét sikerült leszűkíteni, akkor jöhetnek a további, praktikus részletek: van-e például elég szabad hely, hogy mindenki kényelmesen elférjen? Fejes Tóth Judit, az Igen-Igen Boldogságmagazin főszerkesztője szerint személyenként 0,5-1 négyzetméterrel érdemes számolni az állófogadásra vagy a büféasztalok környékére - ehhez adódik még hozzá a tánctér és a terített asztalok területe.

Forrás: [origo]


Az, hogy milyen szertartást szeretnénk, a szabadtéri esküvő szervezésénél kiemelten fontos: a választott helyszín ne legyen túl messze a szertartás helyétől, mert ha nem lehet csak úgy "átsétálni", akkor a vendégek szállításáról is gondoskodni kell.

A legtöbb anyakönyvvezetőt meg lehet kérni arra, hogy "jöjjön házhoz", ez azonban akár 50 000 forinttal is növelheti az esküvő egyébként is magas költségeit, és egyáltalán nem biztos, hogy az általunk választott helyszín megfelel a hivatalos kívánalmaknak - ezt még a szervezés idején érdemes egyeztetni az anyakönyvvezetővel.

Ha valaki templomi esküvőt is szeretne, annak azt is figyelembe kell vennie, hogy római katolikus esküvőt csak felszentelt helyen (kápolnában, templomban) celebrálnak, más vallások papjai általában rugalmasabbak.