A nyár piros kincsei

Vágólapra másolva!
A nyár nemcsak a strand, a fagylalt vagy az esküvők, hanem a zamatos piros gyümölcsök: az eper, a málna, a szeder, a meggy és a cseresznye szezonja is. Bár nyersen és hűtve, a kánikulában, talán nincs is ezeknél jobb csemege  - ráadásul mindegyik nagyon egészséges, ráadásul alacsony kalóriatartalmú - érdemes néhány új receptet is kipróbálni.
Vágólapra másolva!

Bámulatos bogyósok

A különböző, piros bogyós gyümölcsök - mint amilyen az eper, a málna, a szeder, az áfonyafélék - igazi "szuperételnek" számítanak: az elmúlt években több kutatást is folytattak arról, milyen hatásai lehetnek ezeknek az ételeknek az emberi szervezetre. A tudósok megállapításai szerint ezek a gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, fogyasztásuk segítheti a különböző rákos megbetegedések elleni küzdelemet, ráadásul - mivel a kalóriatartalmuk igen alacsony, az élelmi rost tartalmuk viszont magas - "lájtos" csemegéje a fogyókúrázóknak.

Piacolás - vásárlás és tárolás

A málnát érdemes legfeljebb egy-két nappal azelőtt megvásárolni, hogy elfogyasztanánk, ugyanis nagyon gyorsan megromlik. Válasszunk olyan gyümölcsöt, amelyik ép, feszes és élénk színű, és próbáljuk meg szemügyre venni a a málnásdoboz alján-közepén lévő szemeket is: ne legyek rohadtak, penészesek vagy túlságosan puhák. A málnát felhasználásig tartsuk a hűtőszekrényben, de akár le is fagyaszthatjuk.

Az eper, a málnához hasonlóan nagyon könnyen megromlik: igyekezzünk mindig frissen vásárolni. Válasszunk olyan szemeket, amelyek mélypiros színűek, fényesek és nincsenek rajta penészes foltok. Próbáljuk meg elkerülni a félérett szemeket, a leszedett eper ugyanis nem érik tovább. A kisebb vagy közepes méretű szemek általában ízletesebbek, mint a nagyok - bár ez utóbbiak sokkal dekoratívabbak - ezek az óriáseprek legtöbbször importgyümölcsök, természetes napot keveset láttak.

A szedret csak aznap vegyük meg, amikor meg szeretnénk enni, ugyanis nehezen tárolható és igen könnyen megromlik. Válasszunk érett gyümölcsöt, amelyik inkább egy kicsit puha (a túl kemény szemek még éretlenek, a túlságosan puhák viszont már nem frissek), a színe élénk és jellegzetes "szederillata" van. A szeder - a málnához hasonlóan - nagyszerűen fagyasztható, de befőzésre is alkalmas.

A ribizlinél - amely akkor a legtzamatosabb, ha közvetlenül fogyasztás előtt szedjük le - próbáljunk olyan szemeket választani, amelyeken még ott van a zöld szár: ez "bizonyítja" ugyanis azt, hogy friss a gyümölcs. A szemek legyenek mélybordó színűek, épek, nyomdásoktól és foltoktól mentesek. Hűtőszekrényben maximum három napig tárolhatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk a szemeket.

Forrás: [origo]


Mit készítsünk a bogyósokból?

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a bogyós gyümölcsöket nyersen, érdemes őket eltenni télire is: a fagyasztott gyümölcs, a szörp vagy a lekvár még a leghidegebb téli napon is napfényt csempészhet a szobába.

A málna, az eper és a szeder nagyszerű és egészséges reggeli joghurtba, müzlibe vagy zabkásába, illetve gyümölcsrizsbe keverve.

Mivel a ribizli önmagában, nyersen fogyasztva sokaknak túlságosan fanyar, érdemes valamilyen más, édesebb gyümölccsel kombinálni: nagyszerűen illik hozzá például a sárgabarack.

Ha bátrak vagyunk, kipróbálhatjuk a bogyósokat szokatlanabb ízekkel kombinálva: a málna különlegesen finom egy kevés balzsamecettel megöntözve, az eper pedig kitűnő kiegészítője a különböző salátáknak. A szederből és s ribizliből pedig sült húsok, pecsenyék mellé készíthetünk ízletes mártást.

Az egyik legegyszerűbb nyári édesség a gyümölcsös "fagylalt": a legegyszerűbb, ha a megtisztított gyümölcsöt összetörjük, vagy összeturmixoljuk, hozzákeverünk cukrot, ízlés szerint vaníliás cukrot vagy citromlevet és habbá vert édes tejszínt. Óvatosan edénybe tesszük és fogyasztásig (de legalább négy órán keresztül) a mélyhűtőbe rakjuk.