Elhízás: új összefüggések

Vágólapra másolva!
Az elhízás nemcsak azzal függhet össze, hogy valaki sokat eszik és keveset mozog - derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében ismertetett kutatásokból: a kövérségben szerepet játszhat többek között a születési hónap és az anya életkora is.
Vágólapra másolva!

Napjainkban számos vizsgálat foglalkozik az elhízás témájával - írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) hírlevele. Idén februárban japán tudósok publikálták tanulmányukat, mely összefüggést kutatott a vidéki japán gyermekek testmagassága, testtömege, elhízási foka és születési hónapuk között.

Vizsgálatukban 6 és 15 év közötti gyermekek adatait elemezték, és a következőkre jutottak: azok, akik a tavaszi hónapokban születtek, iskolás korukra nagyobb testtömeggel és testmagassággal rendelkeztek, mint azok, akik télen jöttek a világra.

Ezt hónapok szerint vizsgálva kiderült, hogy májustól márciusig (tehát tavasztól télig) fokozatosan csökken a testmagasság és a testtömeg értéke. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az elhízás mértékét a csillagjegy, azaz a születés hónapja nem befolyásolja Japánban.

Elhízott tinédzserek, elhízott gyerekek

Az MDOSZ hírlevele egy másik kutatást is ismertet, amely alapján kijelenthető: a tinédzserkorú anyáknak, akik a szülés után több kilót szedtek magukra, a gyermekeik is túlsúlyossá vagy elhízottá váltak.

Amerikai kutatók tinédzserkorú édesanyák és gyermekeik testtömeg-indexének alakulását vizsgálták. A 2001 és 2005 között folyó vizsgálatokban az anyák súlya a várandósság előtti időtől a szülés utáni 36 hónapig került górcső alá, gyermekeiké pedig 2 éves koruk után.

A kutatók megállapították, hogy a túlsúlyos anyák aránya 25%-ról 33%-ra nőtt a szülés utáni második-harmadik évre, míg az elhízottak száma megduplázódott (15%-ról 36%-ra nőtt). A gyermekek 12%-a már kétéves korára túlsúlyos volt, 5%-uknál már fennállt a túlsúly rizikója, és ez az arány az idő előrehaladtával fokozatosan romlott. Elérve az óvódás kort, a gyerekeknek már 18%-a volt túlsúlyos, és 18%-uknál állt fenn ennek rizikója.

Összegzésként elmondható tehát, hogy a vizsgált tini korú anyukák és gyermekeik esetében az elhízás mértéke összefügg egymással, és szignifikánsan nőtt a vizsgált periódusban.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint, bár a genetika sok mindenért felelős, mégsem lehet mindent "ráfogni": az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és a rendszeres testmozgással megelőzhető az elhízás, kigolyózható túlsúlyos örökségünk.