Grillezett kardhal thai zöldségekkel

Vágólapra másolva!
A kardhal igazi különlegesség, de egyre több helyen lehet itthon is megvásárolni - sőt, már az interneten is rendelhető.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 szelet kardhal, 1 ág friss citromfű, darált bors, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál halfűszer-keverék

A körethez: 1 szál sárgarépa, 10 dkg szójacsíra, 4 szál újhagyma, 1 fej lilahagyma, 1 db karalábé, 2 db paprika, 1 db chili paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 1 csokor friss korianderlevél, darált bors, kevés só, 2 evőkanál étolaj

Elkészítése:
A kardhalszeleteket tegyük egy nagyobb tányérra, csorgassunk rá kevés olívaolajat, daráljunk rá borsot, szórjuk meg kevés sóval, majd tépkedjük rá a citromfű leveleit.

Kezünkkel simítsuk rá, majd pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

A körethez vágjuk vékony ujjnyi, 3 centis hosszúságú szeletekre a zöldségeket. Forrósítsunk fel egy wokot, vagy egy nagy serpenyőt, majd csorgassunk bele az étolajat.

Adjuk hozzá a gyufaszál vékonyságúra felszeletelt fokhagymát és a gyömbért, forrósítsuk össze a forró olajjal, majd szórjuk bele a feldarabolt zöldségeket és a szójacsírát.

Erős lángon, állandóan kevergetve pirítsuk 3-4 percig, közben daráljunk rá borsot, majd a pirítás vége felé adjuk hozzá a durvára összevágott korianderleveleket. A legvégén ízesítsük kevés sóval.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy másik nagy serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a befűszerezett halszeleteket, majd közepes lángon süssük mindkét oldalát két-két percig.

Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kemény lesz, nem baj ha a közepe nem sül át teljesen.

Tálaljuk a zöldségeket nagy tányérra, tetejére helyezzünk a megsült halszeletből, mellé néhány szem petrezselymes burgonyát is tálalhatunk.