Rebarbarás kosárkák

Vágólapra másolva!
A rebarbara igen ízletes, ehető növény- kicsit zöldség, kicsit gyümölcs -, ráadásul fantasztikus és különleges süteményeket készíthetünk belőle.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 15 dkg vaj, 1 csipetnyi só, fél csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor

A töltelékhez: 70 dkg rebarbara, 20 dkg cukor, 1 db vanília rúd, félpohárnyi darált dió

Elkészítése:
Tegyük a lisztet, darált mandulát, vaníliás cukrot és a csipetnyi sót egy tálba, majd szeleteljük rá a jéghideg vajat. Gyors mozdulattal, a kezünkkel morzsoljuk össze -vigyázzunk, a kéz melegétől ne olvadjon fel a vaj.

Öntsünk rá 5-6 evőkanálnyi hideg vizet, majd gyúrjuk össze. Nem baj, ha a tésztában maradnak kisebb vajdarabkák, mert ettől lesz omlós és ropogós a tészta. Tegyük egy kistányérra, majd tegyük be a hűtőbe fél órára.

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Vágjuk másfél centis darabokra a rebarbaraszárat - nem szükséges a külső héját lehúzni -, majd öntsük egy nagy serpenyőbe.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Szórjuk rá a cukrot, tegyük hozzá a félbevágott vanília babot, majd állandó keverés mellett pároljuk addig, míg szaftos lesz. Ha elkészült vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.

Nyújtsuk ki liszttel meghintett deszkán 3 milliméter vastagságúra az omlós tésztát, majd széles szájú bögrével, vagy nagy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Béleljünk ki a kiszúrt tésztákkal vajjal kikent muffin sütőformákat, majd töltsük meg a megpárolt rebarbarával.

A tészta széleit kissé csipkedjük össze, szórjunk rá darált diót, majd tegyük előmelegített sütőbe. 150 fokon 20-25 perc alatt süssük pirosra.

A még meleg sütemény tetejére kanalazhatunk vanília fagylaltot is.