Lazacderék spárgaszósszal

Vágólapra másolva!
A lazac és a spárga íze nagyszerűen kiegészíti egymást - ezt a különleges ételt akár vendégeinknek is elkészíthetjük.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 szelet lazacfilé, 1 csomó zöldspárga, 1 dl tejszín, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 teáskanál halfűszer-keverék, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál liszt, só, darált bors

Elkészítése:
A lazacszeleteket csorgassuk meg két evőkanálnyi olívaolajjal, daráljunk rá borsot, szórjuk meg kevés sóval és a fűszerkeverékkel. A fűszerkeverék helyett használhatunk kaprot, kakukkfüvet, oreganót vagy citromfüvet is.

Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a halhúst.

Egy fazékban forraljunk fel vizet, tegyünk bele sót, majd szórjuk bele a megtisztított és három centis darabokra felvágott spárgát. Főzzük két percig, majd szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk, amíg lehűl, majd szűrőedényben csepegtessük le.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, keverjük jól el, majd öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk fel, ha sűrűnek találjuk a szószt, tejjel hígíthatjuk. Tegyük hozzá a leforrázott spárgát, ízesítsük sóval és kevés darált borssal, majd szórjuk hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét is, és forraljunk még egyet rajta.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett halszeleteket. Mindkét oldalát süssük egy-egy percig, majd serpenyővel együtt tegyük forró, 150 fokos sütőbe, és 10 perc alatt süssük készre.

Tálaláskor tegyünk egy-egy szelet megsütött halat nagy tányérokra, majd kanalazzunk rá a spárgaszószból. Köretnek párolt rizst és sült koktélparadicsomokat kínáljunk.