Mogyorós briós

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy ízletes sütemény receptjét ismerteti - a mogyorós briós nagyszerű lehet a hétvégékre, ráérős reggelizésekhez.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg földimogyoró, 4 db tojás, 40 dkg liszt, 1 csipetnyi só, 4 evőkanál tej

Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy dagasztótálba, szórjuk rá a szárított élesztőt, a cukrot, a sót és a durvára összetört mogyorót - mandulával, vagy dióval is elkészíthetjük.

Csorgassuk hozzá a felolvasztott vajat és a felütött tojásokat. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd a tejet is adjuk hozzá.

Addig dagasszuk,míg a tészta az edény falától elválik. Tegyük langyos helyre, tetejét takarjuk le fóliával, majd kelesszük kétszeresére.

Borítsuk egy liszttel meghintett deszkára a tésztát, gyúrjuk át, majd osszuk 13 darabba. Alakítsunk belőlük a kezünkkel 12 gombócot, tegyük őket egy vajjal kikent muffinformába, majd a tetejére a maradék tésztából formázzunk kis golyókat.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Mielőtt betennénk a sütőbe, langyos helyen kelesszük újabb 10 percig. 150-160 fokon süssük 25-30 percig.

Melegen, vajjal és lekvárral megkenve fogyasszuk.