Finomságok az ünnepi maradékokból

Vágólapra másolva!
Nem jött el a meghívott vendég, túl sokat főztünk, vagy nem volt elég éhes a család? Minden háztartásban jókora adag étel marad meg az ünnepek után, amit egyszerűen nincs szívünk kidobni. Szakácsunk, Kaldeneker György most a maradékok "újrahasznosításához" ad néhány ötletet.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi evészetek után minden háztartásban marad meg étel: egy fél adag pulykasült, némi bejgli, kevés krumlipüré vagy éppen sült hal. Ezt a legtöbbször nincs szívünk kidobni, de harmadnapon is ugyanazt enni bizony unalmas. Pedig egy kis kreativitással új fogásokat fabrikálhatunk belőlük.

A karácsonyi pulykasült a legkiadósabb ünnepi eledel, és bármekkora is legyen az étvágyunk, biztosan marad még egy kis hús, vagy némi "lerágnivaló" a csonton. Az ünnep elmúltával a maradékokból készíthetünk egy melengető levest.

Egy nagy fazékban forrósítsunk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, adjunk hozzá egy gerezd összezúzott fokhagymát és hevítsük addig, míg sisteregni nem kezd. Tegyünk hozzá kis kockákra felvágott sárgarépát, karlábét, zellergumót, petrezselyem gyökeret, és lefedve pároljuk néhány percig. Szórjunk rá két evőkanálnyi lisztet, keverjük jól össze, majd öntsük fel pár liternyi vízzel. Tegyük bele a pulykasült csontjait - nem baj ha maradt rajta egy kis hús is -, majd fűszerezzük kevés darált borssal, őrölt szerecsendióval és egy kis csokornyi kakukkfűvel. Ízesítsük sóval, és dobjunk a vízbe egy tyúkhúsleves kockát is. Lassú tűzön főzzük 40-50 percig. Mielőtt elkészülne, szórjunk bele egy maréknyi árpagyöngyöt, és főzzük még további 5-6 percig. Tálalás előtt vegyük ki a csontokat, és szórjuk meg bőven összevágott petrezselyem zöldjével.

Az angol családok kedvence a zöldséges-húsos pite, amit leveles tésztával vagy krumplipürével fednek be, és sütőben sütnek pirosra. Nagyszerűen felhasználható hozzá a maradék pulykasült.

Egy nagy lábasban forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, tegyünk bele egy gerezdnyi zúzott fokhagymát és forrósítsuk fel. Adjunk hozzá zöldborsót, felkarikázott sárgarépát, és morzsolt csemegekukoricát, majd lefedve pároljuk pár percig. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje, ízesítsük sóval és egy húsleves kockával, majd addig főzzük, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Lisztes habarással sűrítsük be, és öntsünk bele egy pohárnyi tejfölt.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A pulykasült maradékából pite vagy leves készülhet



A "főzeléket" kicsit sűrűbbre habarjuk a megszokottnál. Adjuk hozzá az ujjnyi csíkokra felvágott maradék pulykasültet, és egy csokornyi újhagymát. Öntsük az egészet egy tűzálló tálba, úgy hogy háromnegyedig lepje le, majd tetejét fedjük be kinyújtott leveles tésztával. Széleit jól nyomkodjuk a sütőedényhez, tetejét szurkáljuk meg villával, és előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig.
Befedhetjük krumplipürével is, ilyenkor a pürébe keverjünk egy-két tojássárgáját, majd fedjük be vele a zöldséges ragut, villával igazgassuk el egyenletesen, és forró sütőben süssük az egészet pirosra.

Az egészben megsütött lazac maradékából legjobb ha kenyérre kenhető szendvicskrémet készítünk. A maradék halhúsból szedjük ki a szálkákat, majd tegyük egy tálba a húst. Adjunk hozzá vékonyra felvágott zellerszárat (halványító zellert), felkockázott almát és keményre főzött tojást. Ízesítsük kevés darált borssal, egy citrom kifacsart levével, némi mustárral és sóval. Pár kanálnyi majonéz hozzákeverésével tegyük krémessé. Pirítósra kenve fogyasszuk, vagy megtölthetünk vele, nagyméretű kivájt paradicsomokat is, pár levél salátával akár elegáns előételt is varázsolhatunk a maradék halsültből, vagy egy bulin is feltálalhatjuk.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A halsültből finom saláta, bulihoz való szendvicskrém lehet


rizses saláta