Vágólapra másolva!
Ahogy nálunk elképzelhetetlen a karácsony beigli nélkül, úgy Angliában puding, Németországban gyümölcskenyér, Franciaországban trüffel, Olaszországban struffoli nélkül nem ünnep az ünnep. Ahány nemzet, annyi szokás - állítja karácsonyi hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Vágólapra másolva!

Az egyediség, a 'nemzeti sajátosság' megmutatkozhat a sütemény jellegében, a felhasznált alapanyagok választékában, a fűszerezésben.

Számos országban szokásos ünnepi desszert-alapanyag az aszalt, vagy kandírozott gyümölcs, a méz, a mák, a dió, a mandula és az elmaradhatatlan csokoládé. Több nemzetnél is kedvelt fűszer a fahéj, a vanília, a gyömbér, a szegfűszeg illetve a sáfrány.

Európában a nemzetek keveredése ellenére is minden országnak megvannak a maga sajátosságai. A karácsonyi bejglit a magyarok főként mákkal, dióval töltik, de kedvelt a gesztenye is. Omlós, vagy kelt tésztából készítik, a tölteléket ízesítik mazsolával, almával, csokoládéval, mézzel.

A hazai karácsonyi édességek közül elmaradhatatlan a csokoládé bevonatú, különféle ízesítésű - desszertként is számontartott - szaloncukor.

Forrás: [origo]

Diós és mákos beigli