Bográcsban főtt finomságok

Vágólapra másolva!
A szabadban főzés elengedhetetlen kelléke a bogrács: nemcsak hagyományos magyar ételeket, de vegetáriánus, zöldséges finomságokat is elkészíthetünk benne.
Vágólapra másolva!

Krumplileves szegfűgombával

Ha zápor után főzünk a szabadban, és van a közelben rét, akkor könnyen összegyűjthetünk egy levesnyi illatos szegfűgombát. A gyűjtést csakis hozzáértő emberek végezzék - ha ilyen nincs a társaságban, akkor a főzés előtt keressük fel a piacok közelében található gombavizsgálót, nehogy ételmérgezés legyen a kellemesen induló délután vége.

Tegyünk a bogrács aljába kevés zsiradékot (ez lehet olíva- vagy étolaj is), dobjunk bele összevágott vöröshagymát és pár szál felkarikázott sárgarépát. Pároljuk addig, míg a hagyma üveges nem lesz. Szórjunk rá kevés pirospaprikát, és engedjük fel vízzel. Tegyük bele a felkockázott krumplit, majd sóval, kevés őrölt borssal fűszerezzük. Ízesíthetjük kakukkfűvel is, fűszerszakértők ezt is találhatnak a réten. Reszeljünk hozzá kevés szerecsendiót, de akár tárkonyosan is elkészíthetjük, jó ízt ad neki még a babérlevél is.

Ha már rotyog a leves, tegyük bele a megtisztított és megmosott szegfűgombákat is. Úgy a legfinomabb, ha jó tartalmas, ne sajnáljuk belőle az alapanyagokat, érdemes füstölt kolbászt is belefőzni, a végén pedig tejfölt is belekeverhetünk.

Rázogatós dunai halászlé

A bogrács aljára rétegezzünk pár nagyobb fej felkarikázott vöröshagymát és a halakat: felszeletelt pontyot, harcsát, és törpeharcsát. Öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje. Amikor már erősen forr, szórjunk rá pirospaprikát. Nem szabad kevergetni, csak rázogatni kell a bográcsot, nehogy leégjen. Sóval, erős paprikával ízesítsük, majd csak a legvégén tegyük bele a haltejet és az ikrát.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tárkonyos-medvehagymás barnarizskása

Ezt az ízletes, zöldséges különlegességet már honfoglaló őseink is készítették, csak nem fém-, hanem cserépbográcsban. Töltsük félig vízzel a bográcsot, majd forraljunk fel a vizet. Adjunk hozzá pár fej összevágott vöröshagymát, ízesítsük sóval és pár babérlevéllel. Szórjunk bele barnarizst, de csak annyit, hogy egynegyede legyen a víz mennyiségének. Állandóan kavargatva főzzük. Fűszerezzük medvehagymával, borsikafűvel, tárkonnyal, majd ha a rizsszemek puhulni kezdenek, adjunk hozzá összekockázott gyökérzöldséget és káposztát. Pár perc főzés után tálaljuk tányérokba.