Diós-szilvás pite

Vágólapra másolva!
Hamarosan itt a szilvaszezon, érdemes minél többet enni ebből a finom és egészséges gyümölcsből, amiből 5 szem fedezi a napi C-vitamin-szükséglet felét és az A-vitamin szükséglet egyötödét.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
35 dkg durvára darált dió, 30 dkg vaj, 30 dkg cukor, 3 db tojás, 1 adag omlós tészta, 10 szem szilva, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
Az omlós tésztához tegyünk 20 dkg lisztet egy keverőtálba, adjunk hozzá 15 dkg felszeletelt, jéghideg vajat és egy csipetnyi sót. Kezünkkel jól morzsoljuk szét, majd öntsünk hozzá egy deci hidegvizet. Gyúrjuk jól össze és pihentessük hűtőben pár órán keresztül.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagra, majd béleljünk ki vele egy vajjal megkent és kilisztezett, nagyjából 28 centi átmérőjű, kerek sütőformát.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe a diót, és kapcsoljuk be, majd dobjuk bele a kis darabokra vágott szobahőmérsékletű vajat és a cukrot. Addig keverjük a diós-cukros vajat, míg könnyű és habos nem lesz. Üssük hozzá egyenként a tojásokat, és keverjük vele sima krémesre.

Öntsük a keveréket a kibélelt formába, de csak hogy háromnegyedéig töltse meg. Tetejére, magházukkal felfelé fordítva osszuk szét a kétfelé vágott szilvákat, és szórjuk meg az egészet vaníliás cukorral. Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük körülbelül 50-60 percig.