Mokkás ízek

Vágólapra másolva!
A legtöbben elképzelni se tudjuk, hogy a  nap egy csésze feketekávé elkortyolgatása nélkül induljon el - mindenki úgy issza, ahogy a legjobban szereti. De a kávé különleges aromája egy sor más ételben és édességben is remekül érvényesül.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legismertebb és legkedveltebb édessége a tiramisu, amelyenek a klasszikus változatát egy méregerős eszpresszó nélkül el sem lehet képzelni. Ahhoz, hogy a süti ízei még jobban domináljanak, a száraz babapiskótákat a kávé mellett locsoljuk meg kávélikőrrel is. A kérmhez két tojás sárgáját tegyük bele egy keverőtálba, adjunk hozzá négy evőkanál porcukrot, illetve egy csomag vaníliás cukrot, és keverjük mindezt habosra.

Az egyveleghez kanalanként adagoljunk hozzá 200 gramm mascarpone sajtot, majd az egészet lazítsuk fel két és fél deciliter, kemény habbá vert tejszínnel. Készítsünk erős feketekávét, amibe kávélikőrt vagy rumot is adagolunk. Egy üvegedény aljára pár evőkanál sajtos krémet kenjünk szét, majd a kávéba mártott babapiskótákat tegyük szorosan egymás mellé. Ezután ismét a sajtos krémből adagoljunk, majd ismételjük meg a rétegezést. A süteményt egy fél napra tegyük be a hűtőbe. Tálaláskor vágjunk szeleteket belőle, helyezzük egy nagy tányérra, és a tetejét bőven szórjuk meg kakaóporral.

A muffin az amerikaiak kedvenc reggeli süteménye. Egyszerűen, pillanatok alatt el lehet készíteni. Általában sűrű teljes-kiőrlésű lisztet és barnacukrot használnak hozzá. A répás-kávés muffinhoz egy tálban keverjünk össze két pohárnyi (1 pohár=250 ml) teljes-kiőrlésű lisztet, két pohárnyi barnacukrot, egy csomag sütőport, egy csipetnyi sót és egy kávéskanál őrölt fahéjat.

Egy másik tálban keverjünk össze két teáskanálnyi instant kávét, négy pohárnyi reszelt sárgarépát, egy pohárnyi durvára tört diót, és egy pohárnyi étolajat. A száraz lisztes keveréket keverjük a tojásoshoz, majd töltsük meg háromnegyedig a muffin sütőformákat vele. Jó, ha a formákba papírkapszulákat teszünk sütés előtt, így könnyebben ki tudjuk majd venni belőlük az elkészült süteményt. 20-25 percig süssük, 150-160 fokon.

A nagy melegben vagy egy buli közepén nem mindig esik jól a forró kávé, ezért érdemes kipróbálni egy hideg, különleges édességet. Különösen akkor érdemes zselézett kávét készíteni, ha vendégeket várunk. Tegyük két evőkanál zselatint egy kis tálkába, majd csorgassunk rá pár evőkanál hideg vizet, és keverjük össze. Egy másik lábasban forraljuk fel a félliternyi vizet, szórjunk bele négy evőkanál instant kávét és három-négy evőkanál cukrot, majd a vízbe áztatott zselatint. Addig kevergessük, míg a zselatin elolvad.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Ha kissé kihűlt, öntsük piramis alakú szilikon sütőformákba, óvatosan tegyük hűtőbe és várjunk legalább hat órát, míg jól megdermed. Ha nincs szilikon sütőformánk, akkor öntsük kis tálkába vagy alufóliából készített sütőformába. Fontos, hogy az edényben a zselésített kávé legalább négy centi magas legyen. Ha kellően megdermedt, borítsuk ki a formából, esetleg vágjuk kockákra, tálaljuk egy nagy tányérra és csorgassuk meg tojáslikőrrel.