Túrós gnocchi eperszósszal

Vágólapra másolva!
A túrós ételeket sokan kedvelik, bár egy idő után könnyen unalmassá válnak. Dobjuk fel a hétvégi ebédet egy könnyen elkészíthető finomsággal, amelyhez akár a maradék kenyeret is felhasználhatjuk.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók négy személyre:
50 dkg tehéntúró, 8 vékony szelet fehér kenyér, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál cukor, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi só, 2 db tojássárgája

Elkészítése:
Finomlyukú szűrőn vagy krumplinyomón nyomjuk át a túrót és tegyük egy nagy tálba. Vágjuk le a kenyérszeletek héját, majd éles csapókéssel aprítsuk kis darabokra.
Egy keverőtálban keverjük habosra a vajat, a tojások sárgáját, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd amikor könnyű és habos lesz, szórjuk bele a reszelt citromhéjat is. Keverjük hozzá az áttört túrót és a finomra összevágott kenyeret is. Dolgozzuk jól össze és hűtőben pihentessük fél órán keresztül.

Egy nagy serpenyőben olvasszunk fel egy evőkanálnyi vajat, szórjunk rá 3-4 evőkanál zsemlemorzsát és egy csomag vaníliás cukrot, majd közepes lángon pirítsuk pár percig.
Vizes kézzel formázzunk teáskanálnyi darabokat a túrós masszából, sodorjuk ovális alakúra, majd a tetejét lapítsuk be villával.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Forraljunk fel egy nagy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd tegyük bele a megformázott nokedliket. Főzzük pár percig, majd amikor feljön a víz tetejére, szűrőkanállal szedjük át a megpirított zsemlemorzsára. Óvatosan forgassuk össze, majd még melegen tálaljuk nagy tányérokra. Szórjuk meg porcukorral, csorgassuk meg eperszósszal, és díszítsük friss mentaágakkal.

Az eperszószhoz:
Tegyünk egy nagy tálba megmosott epret vagy szamócát, csepegtessünk rá citromlevet, és ízesítsük porcukorral, pürésítsük kézi mixerrel. Idényben, ha sok a friss eper, az elkészített szószt fagyasztóládában télire is eltehetjük. A szószt más bogyós gyümölcsből is elkészíthetjük.