Cukkinis-paradicsomos pite

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy finom sós pite receptjét mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2 db közepes méretű cukkini, 5-6 szem közepes nagyságú paradicsom, 4 dl tejszín, 3 tojás sárgája, 15 dkg trappista sajt, őrölt szerecsendió, őrölt fehérbors, só
A tésztához: 1 pohár liszt, 30 g vaj, 60 g krémsajt, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál víz, só

Egy keverőtálba tegyük a lisztet, sózzuk, majd daraboljuk bele a vajat és a krémsajtot. Kezünkkel morzsoljuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a tojás sárgát és a vizet. Gyúrjuk össze, pihentessük egy órát hűtőben. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy kivajazott és liszttel megszórt piteformát.

A cukkiniket és a paradicsomokat vágjuk fél centis szeletekre, váltakozva, kissé eldöntve, hogy egymást fedjék, töltsük meg vele a formát. Egy kis tálkába öntsük a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük szerecsendióval, fehérborssal és sóval. Keverjük jól össze, majd töltsük fel vele a piteformát. Szórjunk rá kis kockákra összevágott trappista sajtot.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig, míg a tejszínes tojás meg nem szilárdul és szép pirosra nem sül.
Ha elkészült, szeleteljük fel, friss ropogós salátalevelekkel tálaljuk.