Induljon a grillparti!

Vágólapra másolva!
Húsokat szabadtűzön, parázson sütni a legősibb elkészítési mód, amelyet ismerünk. A grillromantika leginkább az álomszép nyári estéken bontakozik ki. Sütögetni a szabadban igazán jó szórakozás, ráadásul rendszerint társas foglalatosság. Összehozza a családot, a rokonokat, a barátokat. Néhány recepttel mi is csatlakozunk a grillezés nagy mágiájához.
Vágólapra másolva!
Forrás: Magyar Konyha
Ha elég nagy a grillrács, megsül rajta többféle hús és zöldség egyszerre


Grillezett csirkeszárnyak

Hozzávalók: 12 csirkeszárny (darabja 12-14 dkg),
Az ázsiai pácléhez: diónyi gyömbér, 1 db zöldcitrom, 6 dkg nyerscukor, 4 evőkanál Sherry, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál földimogyoró olaj, kevés szezámolaj az ízesítéshez

A gyömbért finomra aprítjuk, a citrom levét kinyomjuk, az olaj kivételével valamennyi anyagot 0,5 liter vízzel felfőzzük, amíg besűrűsödik. Lassan kihűtjük, a végén szezámolajjal ízesítjük. Két órára a hideg páclébe tesszük a csirkeszárnyakat. A sütés kb. 15 perc, közben 2-3-szor megforgatjuk, vigyázzunk a hőre, inkább gyengébb legyen, mint erős, mert a páclé cukortartalma magas, és ha az megég, keserű lesz.

Egy adag: 1350 kJ/320 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Pázmándi Pinot Noir Rosé 2001

Marhafartő roston

Hozzávalók: 6 szelet marhafartő (darabja 16-18 dkg)
A francia pácléhez: 2 evőkanál olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, 2 evőkanál mustárpor, 2 evőkanál mustár (ízlés szerint csípős vagy édes), 2 evőkanál méz, só, bors

A páchoz a hozzávalókat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, sűrű mártást kapunk. 2-4 órára beletesszük a húsokat, sütés előtt a páctól megtisztítjuk a szeleteket. Sütéskor a húsok mindkét oldalát 7-8 percig sütjük, csak egyszer fordítjuk, tálalás előtt újból megkenjük a páccal.

Egy adag: 1600 kJ/380 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Cabernet Sauvignon 2003

Forrás: Magyar Konyha
Fokozhatjuk az ízhatást, ha sütéskor benedvesített fűszereket dobunk a parázsra. A rozmaring, kakukkfű és borókabogyó igazán fűszeres aromát biztosít a pecsenyének

Húsos nyárs

Hozzávalók: 18 dkg bélszín, 30 dkg marhafartő, 24 dkg sertésszűz, 6 db jércemell
A pácléhez: 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, 0,5 dl portói bor (vagy száraz villányi vörösbor)

A zöldfűszereket felaprítjuk és összekeverjük a pácléhez felsorolt hozzávalókkal. A húsokat egyforma kockákra vágjuk, a felszeletelt jércemellekkel együtt legalább két órára az elkészített pácba tesszük. Ezután felváltva sorban nyársra húzzuk a darabokat. A jércemell szeleteket összetekerve szúrjuk fel. Vigyázzunk arra, hogy a sütés ideje ne legyen több 5-5 percnél egy-egy oldalán.

Egy adag:
1200 kJ/290 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Cabeernet Sauvignon Pinot Noir