Töltöttpaprika-variációk

Vágólapra másolva!
Ha a töltött paprikára gondolunk, szinte természetes, hogy a kissé édeskés paradicsommártásban úszkáló, húsos-rizses töltelékű paprika jut eszünkbe. Ki gondolná, hogy a híres francia konyhának, de a mediterrán térségben vezető olasz konyhának is megvannak a töltöttpaprika-különlegességei. Jellemző a magyar konyha gazdagságára, hogy tájkonyháink a mai napig őrzik hagyományos töltöttpaprika-ételeiket, olyan ételcsodákat, mint a tárkonyos vagy az erdélyi kapros töltött paprika.
Vágólapra másolva!

Néhány jó tanács a töltött paprika készítéséhez:
- vásárláskor mindig a húsos, nem erős, zöld színű paprikát vegyük,
- a töltött paprika, bármilyen formában kívánjuk is elkészíteni, nem lehet erős. Ezért a kicsumázás után érdemes egy kiskanállal az ereket kikaparni,
- a megtisztított paprikákat mielőtt a főzőlébe, mártásba tennénk, egy villával szúrjuk meg. Erre azért van szükség, mert főzés közben a töltelékben keletkező gázok ezeken a kis lyukakon eltávozhatnak, és így a paprikát nem feszítik, repesztik meg,
- a paprikát mindig lazán töltsük meg. Számítani kell a töltelék térfogat-növekedésével.

Klasszikus töltött paprika

Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg előfőzött rizs, 1 tojás, 8 db zöldpaprika, 2 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 10 dkg paradicsompüré, só, bors, cukor, zellerzöld, 2 dl olaj, 70 dkg burgonya, 5 dkg liszt

Forrás: Magyar Konyha


A paradicsommártáshoz kevés olajon megpirítjuk az egyik kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a paradicsompürét és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, cukorral szelídítjük. Pikánsabb a mártás, ha kevés zellerzöldet is teszünk bele.
A rizst összekeverjük a darált hússal, a tojással és a finomra vágott vöröshagymával. Adunk hozzá kevés zúzott fokhagymát, és sózzuk, borsozzuk.
A zöldpaprikákat kicsumázzuk és megtöltjük. A töltött paprikákat a mártásba tesszük, és 25-30 perc alatt készre főzzük. Az elkészült paprikákat kivesszük, félretesszük. Rántást készítünk a lisztből és 1 dl olajból, majd felengedjük a leszűrt mártással. Utána sózzuk, ha szükséges. A közben megfőtt burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2050 kJ/631 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Kadarka 2002


Zsenge zöldborsóval töltött paprika

Hozzávalók: 60 dkg zöldborsó, 8 db zöldpaprika, 5 dkg vaj, 1 csomó újhagyma, 20 dkg gomba, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 db tojás, 16 dkg bacon, őrölt bors, só

A fiatal, zsenge zöldborsót hüvelyéből kifejtjük. A zöldpaprikák magházát eltávolítjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk a hajszálvékony szeletekre vágott újhagymát, majd amikor a hagyma üvegesedni kezd, rátesszük a vékony szeletekre vágott gombát. Megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, őrölt borssal és sóval ízesítjük. A megpirult gombához keverjük a zöldborsót, és majdnem készre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az elhabart tojásokat és lágy rántottaszerűen megsütjük. Ezzel a tojásos töltelékkel a kicsumázott paprikákat megtöltjük. Mindegyik töltött paprikát vékonyra szeletelt baconba tekerjük, és egy olajozott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Közepes hőmérsékletű sütőbe téve megsütjük.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1344 kJ/320 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Virgin Vintage Chardonnay 2002