Joghurtos sárgarépaleves

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten a márciusi zimankóra tekintettel zöldségekből készíthető, egyszerű levesek levesek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, 6-8 szál sárgarépa, 1 doboz joghurt, só, őrölt fehérbors, őrölt római kömény és gyömbér

Egy fazékban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Addig forrósítsuk, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd, de vigyázzunk, ne égjen meg! Tegyük bele a megtisztított és felkarikázott sárgarépát, sózzuk, őrölt fehérborssal, kevéske római köménnyel és gyömbérrel fűszerezzük. Fedővel letakarva pároljuk 5-6 percig. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, tehetünk bele egy zöldségleveskockát is. Főzzük 15 percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha elkészült, kézi mixerrel pürésítsük, majd finomlyukú szitán passzírozzuk át. Tálalás előtt a joghurtot keverjük össze pár szedőkanálnyi forró levessel, majd állandó keverés mellett öntsük bele az elkészült répalevesünkbe. Tovább forralni nem kell, mert a joghurt a hő hatására összemehet.
Levesestányérba vagy csészébe tálaljuk, tetejét joghurttal megcsorgatva dekorálhatjuk.