Rokfortos és márványsajtos fogások

Vágólapra másolva!
Ínyenc dolog kék sajtot fogyasztani, főleg, ha ezt nemes vörösbor kíséretében tesszük. A rokfort a kék sajtok családjába tartozik. Csak juhtejből készíthetik a franciaországi Roquefort falucska körüli, meghatározott kiterjedésű területen legeltetett birkák tejéből. Védett név és védett márka. Az ínyenc sajtkedvelők között ez a királynő.
Vágólapra másolva!

A rokfort (roquefort) sajt érlelési ideje 3 hónap. A sajttészta fehér színű, kékeszöld penészerezettel tarkított. A felülete sima, kérge nincs. A rokfortsajt íze és illata jellegzetes, markáns, kissé csípős, vajas, kellemesen sós és szúrós. Nagyon-nagyon finom sajtféle.
Nálunk a hasonló eljárással készülő hazai kék sajt neve márványsajt. Fontos összetevője a penicilium roqueforti nevű penészgomba. Itthon a márványsajt pasztörizált tehéntejből készül, 3 hónapig érlelik. Magas a zsírtartalma, vágásfelülete márványozott, omlós, almával, aszalt szilvával, pirítóssal fogyasztva nagyszerű élmény.
A márvány- és a rokfort sajton túl több országban is fellelhetők kék sajtok. Például híres az olasz Gorgonzola, a német Bavaria Blue vagy a Dor Blue, a dán Dana Blue.
A rokfortot nemcsak frissen érdemes fogyasztani, az itt következő recepteket is ki lehet próbálni.


Rokfortos krém szendvicshez

Hozzávalók: 2 rész rokfort, 1 rész fokhagymapüré, angol mustár, őrölt gyömbér, 1 kupica brandy

Az alapanyagokat összekeverjük és a megsült pirítósokra kenjük. Mellé vörösbort ajánlatos fogyasztani.

Képviselőfánk márványsajtkrémmel

Hozzávalók (10 darabhoz): 10 dkg liszt, 1 dl víz, 7 dkg zsír, 3 db tojás, só, 1 db tojás a kenéshez, 25 dkg márványsajt krém, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 4 karika vajban párolt alma
a díszítéshez: fél fej salátalevél, 4 dkg gépsonka, 1 lila hagyma

Forrás: Magyar KonyhaA márványsajt krémhez reszelt fokhagymát keverünk, őrölt borssal ízesítjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük. A képviselőfánkhoz a vizet lábosba öntjük, sózzuk, a zsírt hozzáadjuk, tovább forraljuk, a lisztet beleszórjuk és kevergetve addig főzzük, amíg teljesen sima lesz, és elválik a lábos falától. A tűzről levesszük, és egyenként belekeverjük a tojásokat. Ezt a masszát egy lapos szélű tepsibe kis gömbökként habzsákkal spricceljük.
A tetejüket felvert tojással megkenjük és 220 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a felső 1/3 részt levágjuk, a párolt almakarikákat beletesszük, majd a márványsajt krémmel megtöltjük. Díszítjük gépsonkával, a tészták kalapját rárakjuk, salátalevéllel, lila hagymával díszítjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1670 kJ/400 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Siklósi Chardonnay Barrique 2001