Narancsos-túrós palacsinta

Vágólapra másolva!
A közelmúltban tartották az angolszász országokban a palacsinta-napot, amikor is mindenki palacsintát sütött. A palacsintázás nálunk is népszerű. Ezért és a palacsinta-nap tiszteletére szakácsunk, Kaldeneker György különleges palacsintatöltelékek receptjét ajánlja a héten.
Vágólapra másolva!

Palacsinta alaptészta

Hozzávalók: 350 g liszt, 4 db tojás, 1 evőkanál porcukor, 6 dl tej, 1 csipet só, olaj a sütéshez

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk, ne legyen csomós. Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.
Palacsintasütőben hevítsünk olajat és süssünk vékony palacsintákat.

Narancsos-túrós palacsinta

Hozzávalók a töltelékhez: 25 deka túró, 2 narancs, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor
A narancsmártáshoz: 4 dl friss narancslé, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, fél narancs

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A túrót nyomjunk át szitán, így simább, krémesebb lesz a töltelékünk. Tegyük egy tálkába, majd adjuk hozzá fél narancs lereszelt héját, valamint egy gerezdekre szedett és kis darabokra vágott narancsot. Ízesítsük vaníliás cukorral és ízlés szerint porcukorral. Jól dolgozzuk össze, majd ezzel a töltelékkel töltsük meg az elkészült palacsintákat.

Tálaljuk nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg narancsmártással.

Narancsmártás készítése

Egy kis lábasba öntsük a friss narancslevet, adjuk hozzá a cukrot, majd forraljuk fel. Hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be. Ha elkészült, kis darabokra vágott narancsdarabokat is tehetünk bele.

Tipp: a tölteléket nemcsak naranccsal, hanem mandarinnal, eperrel, málnával is elkészíthetjük. A frissen reszelt narancshéj helyett használhatunk cukrozott narancshéjat is. A narancsos mártást helyettesíthetjük egy kanál narancslekvárral is.