Főzzünk kicsit másképp!

Vágólapra másolva!
Nem mindenki ehet mindent, sokan olyan problémákkal küszködnek, ahol különösen oda kell figyelni az étrendre. Cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek és ovo-laktovegetáriánusoknak ajánljuk heti összeállításunkat.
Vágólapra másolva!

Pórémártás sonkával és tojással
(cukorbetegeknek)

Hozzávalók: 1 kg karcsú póré, 1 teáskanál zöldbors, 6 db tojás, 3 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 0,5 db narancs reszelt héja és leve, 12 vékony szelet parasztsonka, 1 teáskanál édesítőszer, só, bors, szerecsendió

A pórét megtisztítjuk, megmossuk, rézsút 3 cm-es darabokra vágjuk. A zöldbors szemeket beáztatjuk, lecsöpögtetjük, durván összetörjük. A tojásokat 7 percig főzzük, lehűtjük.
2 dkg vajat megolvasztunk, benne a lisztet világosra pirítjuk, tejjel és tejszínnel feleresztjük. Legalább 5 percig lassú tűzön főzzük, majd sóval, borssal, szerecsendióval, reszelt narancshéjjal ízesítjük. A maradék vajat felolvasztjuk, az édesítőt hozzáadva addig melegítjük, míg felolvad. Narancslével feleresztjük, a pórét és a borsszemeket hozzáadva, lefedve 10 percig puhára pároljuk. A tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk, pórémártással és sonkával a tálra rendezve kínáljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 2160 kJ/515 kcal
Szénhidrát: 9 g, fehérje: 6 g, zsír: 26,6 g

Zellerkrémleves
(lisztérzékenyeknek)

Hozzávalók: 60 dkg zellergumó, 10 dkg (lisztes) burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 1 evőkanál étolaj, 1 liter zöldségleves, 1 szálzeller a zöldjével, friss zöldpetrezselyem, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió frissen reszelve

Forrás: Magyar KonyhaA zellert, burgonyát, hagymát és répát megtisztítjuk, mindegyiket 1 cm-es kockákra aprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, benne a zöldségeket megpároljuk. A levest hozzáöntve kb. 20 perc alatt készre főzzük. Közben a szálzellert megmossuk, megtisztítjuk, a gumóját vékony szeletekre szeljük, a zöldjét és a petrezselymet finomra vágjuk.
A tejszínt félkeményre felverjük. A megfőtt zöldségeket a levessel együtt pürésítjük, a tejszínhab felét hozzáadva óvatosan elkeverjük. Sózzuk, fűszerezzük. A levest tányérokba elosztjuk, minden tányér leves közepébe egy evőkanál tejszínhabot ejtünk, amelyet ha főzőkanállal ügyesen megforgatunk, a képen látható dekoratív mintát kapunk. Aprított zellerrel, vágott zöldekkel megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 740 kJ/175 kcal