Almás zellerkrémleves és ananászos pulykamell

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. A következő napokban karácsonyi ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Almás zellerkrémleves

Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy zellergumó, 2 savanykás alma, fehérbors, őrölt szerecsendió, só, 1 zöldségleves kocka, fél liter tej, zellerlevél, fél alma a díszítéshez

Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Addig melegítsük, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd. Tegyük bele a felkockázott zellergumót és almát. Fehérborssal, őrölt szerecsendióval, sóval és a leveskockával ízesítsük. Lefedve pároljuk 5-10 percig, majd engedjük fel fele mennyiségű tejjel és vízzel. Ha a zeller megpuhult, merülő mixerrel pürésítsük. Egy kevéske tejszínnel még krémesebbé tehetjük.
Tálaláskor frissen összevágott zellerlevelet és vékony csíkokra reszelt almát tegyünk bele.

Ananászos pulykamell

Hozzávalók: 4 szelet ananászbefőtt, fél citrom leve, 2 teáskanál dijoni mustár, 1,5 kg pulykamellfilé, kakukkfű, só, őrölt bors, margarin a sütéshez

Tegyük egy gyorsvágó gépbe az ananász szeleteket, a mustárt, citromlevet, ízesítsük sóval és őrölt borssal. Turmixoljuk össze.
A pulykamellfilét sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel szórjuk be. Kenjük be alaposan az ananászos páccal, majd tegyük hűtőbe legalább 6 órára.
A húst tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg olvasztott margarinnal, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük legalább egy órán keresztül. Sütés közben a tepsiben lévő zsiradékkal, páclével locsolgassuk.
Ha elkészült, szeleteljük fel vékonyan, friss gyümölcsökkel és burgonyapürével tálaljuk.