Rokfortos bélszín zellerpürével és töltött hagyma

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. A következő napokban karácsonyi ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Töltött hagyma

Hozzávalók: 4 darab édeshagyma (óriás fehér), 8 szelet bacon
A töltelékhez: 2 evőkanál vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor zeller, 1 alma, 1 evőkanál zsálya, 0,5 teáskanál kakukkfű, só, őrölt bors, 4 darab zsemle, petrezselyemzöld, 1 tojás

A megtisztított hagymákat vágjuk kétfelé, majd dobjuk forrásban levő sós vízbe néhány percre. Szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe, majd ha kihűlt, csepegtessük le. A középső részét vegyük ki, úgy, hogy körülbelül háromrétegnyi hagymalevél maradjon benne. Tegyük egy kivajazott tűzálló edénybe vagy tepsibe.
A töltelékhez forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a zúzott fokhagymát, és egy percig dinszteljük. Utána adjuk hozzá az összevágott zellerlevelet, almát. Sóval, őrölt borssal, zsályával, kakukkfűvel és petrezselyemzölddel fűszerezzük. Vegyük le a tűzről, és ha kihűlt, keverjük össze a beáztatott zsemlékkel és a tojással.
Ezzel a töltelékkel töltsük meg a hagymákat, majd tekerjük körbe a szalonnával. Ha szükséges, egy fogvájóval tűzzük össze. Forró sütőben 25-30 percig süssük.

Rokfortos bélszín zellerpürével

Hozzávalók: 4 szelet bélszín (175-250 g/szelet), 3 szál újhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 10 dkg rokfort sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál vaj, só, őrölt bors, 2 evőkanál olívaolaj

A bélszínszeleteket durvára darált borssal szórjuk meg, majd olívaolajjal kenjük be mindkét oldalukat és fél napra tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.
Egy evőkanál vajon az összevágott újhagymát dinszteljük le, majd öntsük rá a bort, és addig forraljuk, míg a bor fele el nem párolog. Állandó kevergetés mellett dobáljuk bele az apró darabokra tördelt hideg vajat és a sajtot is. Addig forraljuk lassú lángon, míg sima mártásszerű nem lesz. Sóval, őrölt borssal és összevágott petrezselyemzölddel ízesítsük.
A bélszínszeleteket tegyük felhevített serpenyőbe, majd közepes hőmérsékleten mindkét oldalukat 3-3 percig süssük. A sütés időtartamát változtathatjuk, aszerint, hogy mennyire átsülve szeretnénk a húst elfogyasztani.
Tálaljuk a hússzeletet egy nagy tányérra, csorgassunk köré a rokfortos mártásból, köretnek zellerpürét kínáljunk.

Zellerpüré

1 nagy fej zellergumót tisztítsunk meg, majd vágjuk kis darabokra. Tegyük lábasba, adjunk hozzá 10 gerezd megtisztított, de egészben hagyott fokhagymát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítsük sóval, majd főzzük puhára. Ha megfőtt, szűrjük le a főzőlevétől, adjunk hozzá 1,5 dl tejszínt, majd kézi mixerrel pürésítsük. Ha szükséges, sóval és őrölt fehér borssal ízesítsük.