Zöldségekkel töltött nyelvhal

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten a hagyományostól eltérő, de annál finomabb, halból készült karácsonyi ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 4 nyelvhal filé, só, bors, 1 csomag kapor, 2 sárgarépa, 2 szál halványító zeller, 1-1 piros és sárga kaliforniai paprika, 1 zsenge karalábé, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 darabka vaj, 1 citrom, petrezselyemzöld, 1 evőkanál keményítő, 1 dl tejszín, pár szál újhagyma

A nyelvhal filéket sóval, durvára őrölt borssal és kaporral fűszerezzük be. A sárgarépát, zellerszárat, karalábét, színes kaliforniai paprikákat vágjuk fel fél centi átmérőjű, hosszúkás csíkokra. A színes zöldségcsíkokból tegyünk a halszeletek közepére, majd göngyöljük fel és tűzzük össze fogvájóval.

Forrás: Kaldeneker György receptjeiForrás: Kaldeneker György receptjei

A hal előkészítve

és tálalás után



Tegyük tűzálló üvegedénybe vagy egy lábasba. Öntsük alá a fehérbort, tegyünk rá diónyi vajat, sóval, citromkarikával, pár szál petrezselyemmel ízesítsük. Fedjük le, vagy takarjuk be alufóliával és lassú tűzön pároljuk 15-20 percig. Ha elkészült, szedjük ki a tekercseket egy tálra. A mártást kevéske hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be, dúsítsuk még tejszínnel. Szűrjük át és felkarikázott újhagymával tegyük még frissebbé. Tálaljuk nagy tányérra, csorgassuk meg a mártással.
Bármilyen szálkamentes tengeri halfiléből elkészíthető.