Kanadai almás paradicsomchutney

Vágólapra másolva!
A héten paradicsommal készült hideg és meleg finomságok, befőttek elkészítésének módjaival ismertet meg bennünket szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 900 g savanykás alma, 450 g vöröshagyma, 1,4 kg paradicsom, 125 g mazsola, 225 g barnacukor, 2 teáskanál só, 450 ml borecet (fehér, 4,5%-os), 2 evőkanál fehér mustármag, 1 chilipaprika

Az almákat meghámozzuk és 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomokat 1-2 percre forrásban lévő vízbe tesszük, lapátkanállal átszedjük egy hideg vízzel teli edénybe, így könnyen le tudjuk a bőrét húzni. Körülbelül 1x1 centiméteres darabokra vágjuk.
Egy nagy edénybe tesszük az alapanyagokat, hozzáadjuk a fűszereket, sót, barnacukrot, mazsolát. 45 percig állandó keverés mellett lassú tűzön főzzük.
Ha a chutney elég sűrű, akkor hozzáadjuk az ecetet és még 5 percig továbbfőzzük. Steril befőttes üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejre állítjuk. Hűvös helyen évekig eláll.

Felhasználhatjuk: rostonsült csirkéhez, grillezett kacsához, báránysült mellé, rántott sajthoz, rántott zöldségekhez, chilivel készült fánkhoz, hamburgerhez, hideg sonkához, hideg marhasült mellé.