Jeges legjobb kedvenceink

Vágólapra másolva!
Te képes vagy ellenállni a kísértésnek? Vagy néha elcsábulsz a fagyi pultnál? Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha rendszeresen sportolsz, élvezd nyugodtan a hűsítő desszertet. De hogy mit is kell tudni a fagyiról, elolvashatod két gombóc elfogyasztása közben.
Vágólapra másolva!

Meg tudod mondani, mi a közös bennük: papír, puskapor, porcelán, na persze a közös kezdőbetűn kívül? A közös eredet. Ezen nagyszerű találmányok mellett a fagylalt is egy ősi kínai felfedezés. A keleti ember már 5000 évvel ezelőtt ismerte és élvezettel fogyasztotta a fagyi ősváltozatát, mely hó, tej, gyümölcslé és fűszerek keveréke volt. Innen indult szinte regénybe illő útjára a jeges finomság. Hazájából a nagy utazók, az arabok és a perzsák vitték magukkal a Földközi-tenger partjaira. Hatalmas uralkodók, mint például Nagy Sándor vagy Néró császár hódoltak be sorban előtte. Főúri csemegeként, élénkítő szerként szolgált a hegyek jegéből, méz, gyümölcsök, fahéj, rózsavíz és ibolya hozzáadásával készült hűsítő. Hippokratész gyógyszerként alkalmazta betegeinél. Korok és uralkodók jöttek, majd mentek, de a fagylalt maradt, sőt fejlődött.

Az első nyilvános fagylaltozót Párizsban, 1672-ben alapította Procope, ennek érdekessége volt, hogy csak nyáron üzemelt és csak citrom fagylaltot árult. Rendszeres látogatói közé tartozott például Voltaire, Rousseau, Diderot és Napóleon. Nem sokkal később, az 1700-as évek végére már több, mint 80-féle fagylalt volt kapható.
Nemcsak a fagyi ízesítése, hanem előállítási technológiája is gyökeres változáson esett át az évek folyamán. Jelentős előrelépést jelentet (ez körülbelül Marco Polo korára tehető), amikor rájöttek, hogy ízletesebb fagyi kapható, ha a jég belekeverése helyett inkább az edényt hűtik le kívülről. Ekkor készítették az első "hűtőket", melyek szalmával és jéggel bélelt vermek voltak (Magyarországon ehhez a befagyott folyók és a Balaton jegét használták).
Hamar megépültek az első fagylaltgépek, melyek kezdetben kézi hajtásúak voltak. A fagylalt mai formáját 1904 júliusában nyerte el, amikor is Charles E. Minches St. Louis-i feltaláló ötleteként a fagyi gombócokat ostyatölcsérbe töltötték. A nagy újítást 1905-ben a St. Louis-i világkiállításon is bemutatták. Hazánkban a fagylaltozás a reformkortól indult virágzásnak, már Sissi is hódolt ennek az élvezetnek, kedvence az ibolya fagylalt volt.