Marcipános-piszkés pite

Vágólapra másolva!
A következő napokon nyári zöldségekkel és gyümölcsökkel készült ételek és sütemények receptjeit mutatja be szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók (20 szelethez): 150 ml tej, 600 g liszt, 150 g cukor, só, 25 g élesztő, 250 g vaj, 3 tojás sárgája, 800 g egres, 175 g marcipánmassza, őrölt fahéj

A tejet melegítsük fel langyosra, tegyünk bele 60 g cukrot, egy csipetnyi sót, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg míg az élesztő felfut. Keverjünk bele 400 g lisztet, 100 g szobahőmérsékletű vajat és a tojások sárgáját. Dagasszuk legalább 10 percig. Langyos helyen kelesszük legalább 40 percig.

200 g lisztet, a marcipánmasszát, 90 g cukrot, 150 g hideg vajat és két teáskanálnyi őrölt fahéjat tegyünk egy konyhai keverőgépbe, majd dolgozzuk össze.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk kb. egy centi vastagságúra. Vajjal megkent és liszttel megszórt 40x30 cm-es tepsibe tegyük, tetejére szórjuk a megmosott és megtisztított egrest. Reszeljük rá durva reszelővel a marcipános masszát, majd hagyjuk kelni még legalább 15 percet. Előmelegített sütőben 150-160 fokon körülbelül 30 percig süssük.

Ha kihűlt, szeleteljük fel, szórjuk meg porcukorral, kínálhatunk hozzá mentás egreszselét vagy bazsalikomos eperlekvárt.

Elkészítési ideje körülbelül 2 óra.

Egy szelet kalóriaértéke 307 kcal (1287 kJ).