Könnyen, gyorsan, egészségesen

Vágólapra másolva!
A mai gyors ételkészítési módszereknek köszönhetően rohanó életmódunk mellett sem kell lemondanunk a finom ízekről. A következő ételeket fél óra alatt elkészíthetjük, némelyikhez még ennyi idő sem kell. A Reader's Digest szakácskönyve 114 ízletes, egyszerűen elkészíthető fogást kínál a legkülönfélébb alkalmakra, ezekből válogattunk a héten.
Vágólapra másolva!

Napjaink táplálkozási irányelveit követve a legtöbb embernek keményítőtartalmú élelmiszerekből, gyümölcs- és zöldségfélékből többet, zsírból, húsfélékből és cukrozott ételekből pedig kevesebbet kellene fogyasztania. Szinte lehetetlen pontosan megmondani, miből mennyit együnk, mivel szükségleteink a testsúly, az életkor és a felhasznált energiamennyiség függvényében változnak.
A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy teremtsünk ideális egyensúlyt az energiát és az egészségünk számára szükséges tápanyagokat biztosító különféle élelmiszerek között. Az egyes élelmiszercsoportokból szükséges napi adagok mennyisége egyénenként változik - pl. egy aktív serdülőnek akár napi 14 adag összetett szénhidrát tartalmú élelmiszerre is szüksége lehet, míg egy ülő foglalkozású felnőtt számára elegendő 6 vagy 7 adag -, ám az egyes élelmiszercsoportok közötti ideális aránynak minden esetben meg kell maradnia.

A helyes egyensúly megteremtésének egyszeri módja, ha elképzelünk egy tányért, amelyet felosztunk a napi étrendhez szükséges különböző élelmiszercsoportok szerint. E képzeletbeli tányér legalább egyharmadát az összetett szénhidrát tartalmú élelmiszerek foglalják el. A gyümölcsök és zöldségfélék ugyanennyi helyet kapnak. A maradék egyharmadon a fehérjetartalmú élelmiszerek és a tejtermékek osztoznak, s csak egészen kevés hely marad a zsíros és cukrozott ételek számára.
Nem lényeges, hogy minden étkezéskor vagy akár napi szinten az ideális arányokat betartva fogyasszunk a "tányérról" - az arányokat elég egy-két hét leforgása alatt egyensúlyban tartani. Ez elegendő biztosíték arra, hogy szervezetünk folyamatosan hozzájusson az egészségünk megőrzéséhez szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, s a kiegyensúlyozott étrend így hosszú távon is fenntartható.

A Könnyen, gyorsan, egészségesen című könyvben a 114 recepten kívül megtaláljuk még, hogy mennyi a napi energiaszükséglet felnőtt korban, hogy miből mennyit fogyasszunk, ha könnnyen, gyorsan és egészségesen szeretnénk táplálkozni. Áttekinthető táblázat nyújt felvilágosítást az egyes fogások energia- és tápanyagtartalmáról. Valamint mindegyik recepthez legalább egy, sokszor több variációs ötlet is tartozik, melyek segítségével további izgalmas fogásokat varázsolhatunk az asztalra.