Egy csésze zöld tea

Vágólapra másolva!
A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti. Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a rák bizonyos fajtáinak és az érrendszert érintő egbetegedések esélyét, és még fogyaszt is.
Vágólapra másolva!

Mindezt persze nem sejtette 5000 évvel ezelőtt a kínai császár, amikor is egy teabokor alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a császár csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így sokkal kellemesebb. Olyannyira kellemesnek tűnt, hogy hamarosan termeszteni kezdték, ennek ellenére jóval később, csak az 1500-as években indult el világ-, vagyis Európa-hódító útjára. Kezdetben ugyan az angolok elkövették azt az apró hibát, hogy főzeléknek nézték, azaz levét kiöntve, a leveleket fogyasztották, ma már azonban senki nem emlékszik erre az apró kis malőrre. Jótékony hatásaival persze még nagyon sokáig nem voltak tisztában, bár az igaz, hogy Londonban a tea terjedésével egy időben csökkent az alkoholfogyasztás.

A zöld teának a nem fermentált teakészítményeket hívjuk. A feldolgozás során a teacserje leveleit leszedik, forró levegővel szárítják, sorvasztják, majd hengerelik és összetörik. Az utóbbi művelet eredményeként a tealevélből enzimek szabadulnak fel, és beindul a fermentáció. Ennek hatására a tealevél színe előbb rézbarna, majd egyre sötétebb színű lesz. Így készül a fekete tea. A zöld tea esetében a fermentációt meggátolják. A tealevél színe zöld marad, a növényben előforduló természetes anyagok nem esnek áldozatául biokémiai folyamatoknak.
Ha nem erjed, akkor véd

Nem tudni, hogy akkor a császári bögrébe melyik teaféle hullott, de manapság három teafűfélét ismerünk, melyek feldolgozási módja eltér egymástól. A legfőbb különbség az, hogy a zöld tea leveleinél gőzöléssel akadályozzák meg az erjedési folyamatok megindulását. Ezzel szemben a két másik fajtánál (a fekete és az oolong teáknál) hagyják, hogy a levelek teljesen, vagy részben megerjedjenek. Az erjedés kiiktatása azért rendkívül fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami még lényegesebb, így maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, melyek fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Rák és szívbetegségek elleni vegyületek

A rákos megbetegedésekkel foglalkozó tudósok már régen felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a japán dohányosok körében ritkábban alakul ki rák. Ennek nyomán Japánban és Kínában, de az USA-ban is egyre több kísérletet végeznek a zöld teának a rák megelőzésében játszott szerepével kapcsolatban. Kínában, ahol sokan fogyasztják rendszeresen, lehetőség volt hosszas kísérletek folytatására, melyek során bebizonyosodott, hogy azok a férfiak és nők, akik hetente legalább egyszer isznak teát, kevesebb eséllyel betegednek meg végbél-, hasnyálmirigy- és vastagbéldaganatban, illetve a betegség esetleges kialakulása során lelassul a rákos sejtek burjánzása.

Ez a hatás egy EGCG nevű polifenolnak köszönhető, mely az egészségeseket megkímélve, pusztító hadjáratot indít a rákos sejtek ellen, valamint az azok növekedéséhez szükséges enzim termelődését is gátolja.

Ez EGCG-ről azt is kimutatták, hogy serkenti a szervezet zsírégető folymatait, így diétában igen hatásos. Egy svájci vizsgálatban jutottak arra a következtetésre, miszerint naponta 270 mg EGCG (ez két-három csésze zöld teában van meg) elfogyasztásával 4 százalékkal több emergia égett el, azaz a tea 80 plusz kalóriától szabadította meg a résztvevőket. A zöld tea nem gyorsítja a szívműködést, így a fogyasztó tuljadonsága nem a koffeinnek tudható be.

A verőerekben kialakuló érszűkület első fázisa az LDL-koleszterin szerkezetének átalakulása, melynek következményei a szív- és érrendszeri panaszok megjelenése. A zöld tea polifenoljainak antioxidáns hatása gátolja ezt a folyamatot, azaz keringési problémáink megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be.

Ahhoz azonban, hogy a polifenolok ki tudják fejteni jótékony hatásukat, napi minimum 240-320 mg elfogyasztása szükséges. A teaivás mellett ezt Távol-Keleten úgy oldják meg, hogy belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe a zöld teát, nyugatabbra kapszula, por és tabletta áll rendelkezésünkre.

Vitaminok, ásványi sók, fluorid

A teafüvet 3-5 percig áztatjuk, majd leszűrjük


Aki azonban szellemi teljesítőképességét szeretné növelni, illetve fáradtságérzetét csökkenteni, nyugodtan ihatja tea formájában is. A benne található több koffein ugyanis csak fokozatosan szívódik fel a bélben, míg a kávénál ez lökésszerűen történik meg a gyomorban, erős szívdobogást és ingerlékenységet idézve elő. Fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat - cukor nélkül, természetesen.

Mire ügyeljünk?

Ha zöldtea-készítményt vásárolunk, mindig ügyeljünk arra, hogy legalább 50%-ban tartalmazzon polifenolokat. Naponta 250 mg polifenol ajánlott, mely napi 4 csésze tea mennyiségének felel meg.

Látnokok teája

A teakeverékhez szükséges: 3 teáskanál Young Hyson tea (népszerű kínai zöld tea) vagy Gunpowder zöld tea, 1 teáskanál citromillatú verbéna, fél teáskanál szárított citromfű, másfél teáskanál szárított fodormenta.

A teakeverék hozzávalóit tegyük egy zacskóba és jól rázzuk össze (ez úgy megy a legkönnyebben, ha a tasakot felfújjuk levegővel, mintha lufi lenne). Egy adaghoz a keverékből 1 teáskanálnyit forrázunk le egy csésze vízzel, majd hagyjuk öt percig ázni. Szűrjük le és fogyasszuk lassan.
Ez az illatos tea a zöld tea jellegzetes ízét ötvözi a stimuláló gyógynövények aromájával. A tea elfogyasztása után érzékeink kinyílnak, nyitottabbak, érzékenyebbek leszünk, jobban tudunk figyelni külső és belső világunk történéseire is.

Ajánlat
A zöld tea számos jó tulajdonságáról - zsíroldó, fogyasztó hatású is
Teázók lapja - hát persze, hogy az angoloké!
Mókás oldal a teákról

Korábban
Zöldben az egészség
Gyógynövények a stressz enyhítésére