McCain is kifogott magának egy botrányos lelkészt

Vágólapra másolva!
John McCain, a republikánusok várható elnökjelöltje elhatárolódott egy őt támogató közismert lelkésztől, miután kiderült róla, hogy vitatható kijelentéseket tett a holokausztról. Az egyébként Izrael-pártiként ismert pap szerint Isten tervének része volt a zsidók kiűzése Európából. A demokrata jelöltségre esélyes Barack Obamát is érték már támadások lelkészének prédikációi miatt.
Vágólapra másolva!

John Hagee tiszteletes az egyik legismertebb televíziós igehirdető az Egyesült Államokban, így komoly segítséget jelentett John McCain számára, amikor támogatásáról biztosította. A republikánus jelölt ugyanis liberális nézetei miatt nem túl népszerű a vallásos konzervatívok körében. Most azonban mégis kínossá vált McCain számára a kapcsolat.

Előkerült egy felvétel Hagee egyik kilencvenes évek végén elmondott prédikációjáról, amelyben vitatott kijelentéseket tett. Szerinte a Biblia egyik idézete alapján egyértelmű, hogy Adolf Hitler tevékenysége és a holokauszt része volt isten tervének, amely arra irányult, hogy a zsidókat kiűzzék Európából és elvezessék Palesztinába.

John McCain szóvivője útján közölte, elfogadhatatlannak tartja ezeket a kijelentéseket, és visszautasítja Hagee támogatását. "Nem tudtam ezekről, mielőtt elfogadtam Hagee tiszteletes támogatását, és úgy érzem, hogy ezt most vissza kell utasítanom" - közölte a republikánus politikus.

Nem Hagee az első prédikátor, akinek korábbi kijelentései vihart kavarnak az elnökválasztási kampányban. A demokrata jelöltségre esélyes Barack Obamát is érték támadások lelkésze, Jeremiah Wright miatt. Az afroamerikai pap egyebek mellett azt állította, hogy az Egyesült Államokat azért érte merénylet 2001. szeptember 11-én, mert saját maga is terrorcselekményeket követ el, de Wright szerint lehetséges az is, hogy az amerikai kormány fejlesztette ki a HIV-vírust, hogy így pusztítsa el a kisebbségeket, köztük a feketéket.

Obamát heteken át érték támadások Wright kijelentései miatt, Hagee botránya ugyanakkor várhatóan nem fogja ilyen hosszú ideig kísérteni McCaint. A demokrata jelölt számára ugyanis azért voltak különösen kínosak lelkésze állításai, mert köztük húsz éve szoros kapcsolat van. Wright adta össze feleségével, és ő keresztelte meg gyerekeiket is. Ráadásul Hagee egyébként sem antiszemitizmussal hívta fel magára eddig a figyelmet, hanem - mint arra a Washington Post emlékeztetett - éppen azzal, hogy elkötelezett híve Izraelnek.