Mit ér a Kennedyek támogatása?

Vágólapra másolva!
Az Egyesült államok demokrácia, régi, a legrégebbi folyamatos demokrácia. Az Egyesült államok nagyrészén ez a demokrácia plebejus demokrácia, ám leginkább északkeleten, a jó egyetemek, régi vagyonok, háromszáz-plusz éve Amerikában élő régi bevándorlók környékén patrícius demokrácia. Mondják, ha az Egyesült államok monarchia lenne, akkor a Kennedyek lennének a legközelebb ahhoz, ahogy Európában egy királyi családot képzelnek el.
Vágólapra másolva!

Joe Kennedy komoly vagyont halmozott fel, a Harvardra járatta fiait - a legidősebb, Joe jr. hősi halált halt a háborúban -, neje, a matrónakort megélt mater familias, Rose Kennedy pedig mély önuralommal fogadta egymást követő fiai egymást követő erőszakos halálát.

A Kennedyek mániája az Egyesült Államok elnöksége, talán már Joe is elindult volna érte, ha poétikusan ifjú korban nem lövik le a Csendes-óceán fölött. Jack sorsa ismert, az államok első katolikus elnöke volt, mindmáig utolsó is, meghatározó, a polgárjogoknak, az ellenkultúrának, a társadalmi progressziónak kaput nyitó elnök, az az amatőrmozgókép, az ún. Zapruder-film, mely utolsó útját mutatja Dallasban, az egyik legtöbbet játszott dokumentum a világon.

Öccse és főügyésze, Bobby a maffia ellen küzdött, ellenfele volt Salvatore Giancana és Santo Traficante, a kor nehézfiúi éppúgy, mint a jobbos kubai emigránsok, a Castrót buktatni akaró la causa megszállottjai, Jimmy Hoffa, a szállításipari dolgozók szakszervezetének elnöke - le is lőtték Los Anglesben.

A legfiatalabb fiú, Ted Kennedy csak azért nem indult az elnökségért, mert Martha's Vineyard szigetén, egy feltehetően nagyhangulatú éjszakai autózás keretében Chappaquidick hídján a vízbe zuhant, és a vele tartzózkodó ifjú titkárnő, Mary Jo Kopechne nem tudott kimenekülni a vízből. Ez támadhatóvá tette Edward Kennedy szenátort, magasabb hivatalért sosem indult.

A Kennedyek között voltak ilyen-olyan rosszfiúk, mint minden dinasztiában náluk is megestek furcsa esetek, mégis, a család nagyhatalmú, komoly befolyású maradt, legyen példának annyi elég, hogy a grazi izomfiú, Arnold Schwarzenegger sem vihette volna feltehetően a kaliforniai kormányzói székig, ha a felelsége nem egy Kennedy-lány, Maria Shriever.

A vasárnapi New York Timesban John F. Kennedy elnök lánya, Caroline Kennedy "Egy elnök, mint az apám" címmel állt Barack Obama mellé, hétfőiben pedig Edward Kennedy választotta inkább az illinoisi jogvédőt a volt First Lady helyett. Caroline Kennedy szerint 1960-ban változást akart az ország, és nincs ez másként most sem, és a változás lehetőségét Obama jelenti. "Obama szenátor méltóságteljes és őszinte kampányt folytat. Ékesszólóan beszélt a hit szerepéről életében, és két mélyenszántó könyvben nyitott rálátást jellemére. És mikor a döntés ideje jött el, Barack Obama korunk legfontosabb kérdésében a helyes döntést hozta meg, az elejétől fogva ellenezte az iraki háborút." Obama még hisz az amerikai álomban, és azokat erősíti, akik Amerika ideáljaiban hisznek szerte a világon.

Ted Kennedy a közelmúltban "heves" telefonbeszélgetést folytatott Bill Clintonnal, keményen bírálta kampányuk személyeskedő hangját. Ted Kennedy nem szokott az előválasztási időszakban támogató lennni, ehhez képest már ma Obamát támogató gyülésen vesz részt Washingtonban. Kennedyt megérintette, hogy Obama az eddig politikán kívül maradt fiatalok széles rétegeit képes a közélethez vonzani. (Kathleen Kennedy Townsend, Bobby Kennedy lánya viszont Hillaryt támogatja.)

A Kennedy-támogatás sokat hozhat Obamának a Mega-Giga-Szuper-Cunamikedden (február 5.), mikoris a demokrata szempontbon két legfontosabb nagy államban, New Yorkban és Kaliforniában (is) lesz előválasztás. A két állam összlakossága több, mint 80 millió ember, több, mint Németország, mondjuk, és akkor még nem szóltunk a többiekről.