Obama szerint bunkerben lapul a kabuli kormány

Vágólapra másolva!
Nem jönnek elő bunkerükből, és nem tesznek eleget az ország megszilárdításáért - bírálta a kabuli kormányt Barack Obama szenátor, miután találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel. Obama szerint Afganisztán fontosabb hadszintér, mint Irak: míg utóbbiből 2010-re kivonná az amerikai csapatokat, előbbibe tízezres erősítést küldene.
Vágólapra másolva!

Hamid Karzai afgán elnökkel ebédelt és tárgyalt vasárnap Kabulban Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, de közös sajtótájékoztatót nem tartottak, miután az amerikai politikus előzőleg élesen bírálta a szerinte bunkerben lapuló afgán elnököt.

A megbeszélésről az afgán elnöki adminisztráció azt közölte, hogy a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemről volt szó. Obama külpolitikája egyik központi kérdésének tartja az afganisztáni lázadás leverését, és tízezerrel több katonát ígért harcba küldeni, ha megnyeri az elnökválasztást. Véleménye szerint Afganisztán, a tálibok és az al Kaida kapcsolatok miatt, nagyobb figyelmet igényelne Washington részéről, mint az iraki háború.

Az Illinois-i szenátor ugyanakkor több ízben éles bírálatokkal illette Karzait és kormányát amiatt, hogy "nem jönnek ki bunkerükből" és nem tesznek eleget az ország újjáépítéséért, a biztonság és a politikai intézményrendszer megszilárdításáért.

Vasárnap reggel Obama Afganisztánba vezényelt amerikai katonákkal találkozott az Eggert támaszponton, ahol afgán katonákat és rendőröket képeznek ki. Programjának további pontjait biztonsági okokból nem közölték, de annyit tudni, hogy elutazott Afganisztánból, és hétfőn már Jordániába várják. Vannak olyan találgatások, hogy útba ejti Irakot is.

Obama hivatalosan nem mint elnökjelölt, hanem egy kétpárti tényfeltáró küldöttség tagjaként utazik, Chuck Hagel republikánus és Jack Reed demokrata párti szenátor társaságában.