Obama biztosan vezet négy fontos államban

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökségért zajló küzdelemben Barack Obama demokrata szenátor négy olyan ingadozó államban is népszerűbb vetélytársánál, a republikánus John McCain szenátornál, amelyeknek döntő szavuk lehet a novemberi választáson - közölte a legfrissebb felmérések adatait a The Wall Street Journal pénteken.
Vágólapra másolva!

Obama - aki megválasztása esetén az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke lenne - a független szavazók támogatását maga mögött tudva biztosan vezet Minnesota, Wisconsin, továbbá Colorado és Michigan államokban. Előbbi kettőben nagy, 17, illetve 13 százalékos az előnye, de utóbbiakban is kényelmesen, 5, illetve 6 százalékkal vezet.

Mind a négy államban az illinois-i szenátor mögött állnak a nők, a fiatal szavazók, valamint a kisebbségekhez tartozók, akik általában demokrata kötődésűek - derült ki a Qunnipiac Egyetem kutatásából. Újdonság, hogy Obama a népszerűbb az 55 év feletti független szavazók között is, akik az előző választásokon a republikánusok bázisához tartoztak.

S bár Coloradóban és Michiganben Obama lemarad McCain mögött a fehér lakosság körében, Minnesotában és Wisconsinban a fehérek többsége őt támogatja. Az Egyesült Államokban a legutolsó olyan demokrata elnökjelölt, aki országosan a fehér lakosság többségi támogatását élvezve tudott nyerni, Lyndon B. Johnson volt 1964-ben. "Ha ilyen szoros marad a verseny, ő (Obama) lesz az elnök" - jósolta Peter Brown, a felmérés helyettes vezetője.

A "ha" mindenesetre nagy kérdés 19 héttel a novemberi elnökválasztás előtt. Az elnökválasztás hasonló szakaszában 2004-ben és 1988-ban John Kerry, illetve Michael Dukakis is vezetett a republikánus riválissal szemben, mégis elveszítette a választást.

A Gallup legutóbbi, hét eleji kutatása kiegyenlített küzdelemről tanúskodik: országos viszonylatban Obamának és McCainnek egyaránt 45 százalékos a népszerűségi mutatója.