Megint megnyert egy döntetlent Obama

Vágólapra másolva!
A keddi előválasztási fordulóban Barack Obama nyert Oregonban, Hillary Clinton pedig Kentuckyban. A döntetlennek tűnő eredmény valójában Obamának kedvez, aki tovább erősítette pozícióját azzal, hogy megszerezte a mezei pártküldöttek többségének támogatását. Clinton győzelmi beszédében ismét megerősítette, nem fog kiszállni a versenyből, riválisa azonban láthatóan egyre biztosabb abban, ő lesz a demokraták jelöltje a novemberi elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Kedden két újabb előválasztással folytatódott a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelem. Kentucky államban Hillary Clinton nyert nagy fölénnyel: a voksok 65 százalékát kapta, míg Barack Obama csak 30 százalékát. A keddi forduló másik helyszínén, Oregon államban viszont Obama aratott magabiztos győzelmet a CNN előrejelzése szerint. 87 százalékos feldolgozottságnál az illinois-i szenátor 58, az egykori first lady 42 százalékon állt.

Obama már háromnegyed órával az oregoni zárás előtt belekezdett győzelmi beszédébe Iowa államban, amely kedves helyszín számára. Ez volt az előválasztási folyamat első állomása, amelyet ő kapásból meg is nyert. Az illinois-i szenátor azért kezdett korainak tűnő ünneplésbe, mert már a kentucky-i eredmények alapján egyértelművé vált, hogy megszerezte az úgynevezett elkötelezett küldötteknek a többségét, akik a nyár végén esedékes pártgyűlésen hivatalosan megválasztják az elnökjelöltet. 3253 ilyen delegált van, Obama pedig most már maga mögött tudhatja több mint ötven százalékuknak a támogatását.

Köszönet a riválisnak

Az Iowában szónokló szenátor ugyan nem mondta ki, hogy már biztosan ő a demokraták jelöltje, de a beszéd stílusa és tartalma erre utalt. Békülékeny hangot ütött meg Hillary Clintonnal, akinek - és férjének - köszönetet mondott egész közéleti tevékenységéért. Ez már nyilván az egykori first lady híveinek szólt, akik közül sokan elutasítják Obamát (lásd keretes anyagunkat), viszont nélkülük nehéz lenne nyerni a novemberi elnökválasztáson. Obama egyúttal támadásba lendült a republikánus jelölttel, John McCainnel szemben. Szerinte a republikánusoknál az előválasztás arról szólt, hogy ki tud jobban belebújni George Bush elnök bőrébe, és ezt McCain nyerte.

A keddi előválasztás helyszínei, Oregon és Kentucky között fontos különbség, hogy előbbiben jóval több a magát liberálisnak valló demokrata, mint az utóbbiban. A CNN exit pollja szerint utóbbi államban is érvényesült az a korábbi előválasztásokon már megfigyelt trend, hogy Clinton különösen jól szerepel a fehérek körében. Kentuckyban a szavazáson résztvevők 89 százaléka fehér volt, és 72 százalékuk az egykori first ladyre szavazott.

Clinton nem száll ki

Hillary Clinton győzelmi beszédében megismételte, hogy az esélytelenségéről szóló hírek ellenére nem fog kiszállni a versenyből, és az előválasztási folyamat végét mindenképp megvárja, de akár még tovább is kitart majd. Az utolsó szavazások Montanában és Dél-Dakotában lesznek június 3-án.

Forrás: Getty Images
Nem adja könnyen a jelöltséget

Obama ugyan maga mögött tudhatja az elkötelezett delegáltak többségét, de a helyzetet bonyolítja, hogy az augusztus végi demokrata konvención nemcsak ők fognak szavazni, hanem a nagyjából 800 szuperdelegált is. Utóbbiak a párt magas rangú tagjai, akik szabadon, az előválasztási eredménytől függetlenül is voksolhatnak a pártgyűlésen.

Elvileg az is előfordulhat, hogy a szuperdelegáltak az előválasztáson gyengébben szereplő jelölt, azaz Hillary Clinton mögött sorakoznak fel, egyelőre azonban erre nem tűnik sok esély. A CNN összesítése szerint Obamát 305, az egykori first ladyt pedig csak 277 szuperküldött támogatja. Ez az arány azonban elvileg még változhat, hiszen ezek a speciális jogokkal felruházott delegáltak még módosíthatnak a véleményükön, ráadásul sokan még nem is döntötték el, hogy melyik jelöltet támogatják.

Váratlan fordulatban bízhat Clinton

Ahhoz azonban, hogy Clinton átvegye a vezetést, valamilyen váratlan fordulatnak kellene bekövetkeznie. Várható kentucky-i győzelme ehhez nem lesz elég, és a még hátralévő három előválasztás sem bír igazán nagy jelentőséggel. Az egykori first lady mégsem akar kiszállni, és azt állítja, hogy az előválasztások során ő több szavazatot kapott, mint riválisa.

A CNN szerint azonban ez a megállapítás vitatható. Clinton állítása ugyanis csak akkor állná meg a helyét, ha nem számítanák a jelölőgyűléseket (az úgynevezett kaukuszok), és ha az összesítésbe belevennék Michigan és Florida eredményeit is. Ezekben az államokban az egykori first lady nyert, itt azonban nem folyt igazi kampány (Michiganben Obama nem is szerepelt a szavazólapon), mert a demokrata párt előre érvénytelenítette a szavazást, így büntetve Floridát és Michigant, amiért a megengedettnél korábban tartották meg előválasztásukat. Clinton a Kentuckyban mondott beszédében is tett utalást rá, hogy megpróbálják ennek a két államnak az eredményét beszámíttatni az összesítésbe, de erről csak május végén születik döntés, és kérdéses, hogy a párt illetékesei belemennek-e a játékszabályok utólagos módosításába.