Már Clinton hívei is vágják a centit

Vágólapra másolva!
Nyilatkozatai alapján ugyan Hillary Clintonnak esze ágában sincs kiszállni a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyből, de most már támogatói között is vannak olyanok, akik szerint lehetséges, hogy néhány héten belül be fogja dobni a törölközőt. Meggyengült a keddi előválasztáson, ráadásul a pénze is fogyóban van, és korábbi támogatói közül is többen átálltak riválisához.
Vágólapra másolva!

"Június 3-a után ez véget fog érni" - jelentette ki a Clinton-kampány elnöke, Terry McAuliffe az NBC tévécsatorna egyik műsorában, utalva arra, hogy a jövő hónap elején lesz az utolsó előválasztási forduló a demokrata elnökjelöltségért küzdő Barack Obama és Hillary Clinton között. Az egykori first lady a napokban közölte, hogy addig nem száll ki a versenyből, amíg a demokrata párt nem választ magának jelöltet, márpedig ez hivatalosan csak az augusztus végén esedékes konvención fog megtörténni.

Sok demokrata ezért tart attól, hogy nyáron is folytatódik az Obama-Clinton párharc, és akkor a párt elveszíti az esélyét arra, hogy nyolc év után visszahódítsa a Fehér Házat a republikánusoktól, akiknél már március elején eldőlt, hogy John McCain lesz a jelölt. A belharc elhúzódása miatt aggódókat azonban megnyugtathatta McAuliffe kijelentése és más Clinton-párti demokraták nyilatkozata.

Többen is közölték, az egykori first ladynek már csak négy hete van arra, hogy fordítson a verseny állásán, ha pedig ez nem sikerül neki, akkor gyorsan ki kell szállnia - írja a The New York Times. "Végig kell csinálnia az előválasztást, és aztán neki és a támogatóinak is újra át kell értékelnie a helyzetet" - mondta egy Clintont támogató kongresszusi képviselő, Nita M. Lowey.

Hillary Clinton pozíciója a keddi előválasztás után gyengült tovább, amikor Észak-Karolinában Barack Obama simán megverte, Indianában pedig megszorongatta. Elemzők szerint az egykori first ladynek már nincs matematikai esélye behozni lemaradását Obamához képest, aki jóval több küldöttet tudott maga mögé állítani az előválasztások során. Ráadásul Clinton anyagilag is sokkal rosszabbul áll, a kasszája kiürült, és pozíciójának gyengülése miatt nem is számíthat komolyabb adományokra.

A CNN becslése szerint Obama 1846, Clinton pedig 1685 delegáltat tudhat maga mögött. A győzelemhez 2025 küldött támogatására van szükség, ennek megszerzésére azonban egyik jelöltnek sincs sok esélye, ugyanis a hátralévő előválasztási fordulók kevésbé jelentősek. Így a döntés az úgynevezett szuperdelegáltak kezében van. Ők a párt magas beosztású tagjai - például a szenátorok, képviselők -, akik szabadon dönthetnek, az előválasztási eredménytől függetlenül.

Úgy tűnik azonban, hogy Clinton egyre kevésbé reménykedhet bennük. Jelzésértékű, hogy Obama csütörtökön Washingtonba utazott, ahol személyesen is találkozott demokrata vezetőkkel, képviselőkkel és szenátorokkal. Közöttük több olyan van, aki bejelentette, korábban ugyan Clintont támogatta, de inkább átáll az illinois-i szenátor oldalára. A CNN számolt be róla, hogy legutóbb Donald Payne képviselő jelentette be, megváltoztatja korábbi döntését, és Obama jelölését támogatja.

Hillary Clinton kampánya azonban még lendületet kaphat, ha számára kedvező döntést hoz május 31-én a Demokrata Nemzeti Bizottság a floridai és michigani előválasztásokkal kapcsolatban. Mindkét államban ő nyert (Michiganben Obama nem is indult, de Clinton így is csak 55 százalékot kapott), azonban már a szavazás előtt tudni lehetett, hogy ezeknek az eredménye nem fog számítani. A demokrata párt azért büntette így a két államot, mert a megengedettnél korábbi időpontra írták ki az előválasztást. Ha a bizottság úgy dönt, hogy beszámítják a floridai és michigani delegáltakat is, akkor Clinton beérhetné Obamát, de kérdéses, hogy a párt többsége elfogadná-e a játékszabályok utólagos módosítását.