Clinton akár nyár végéig is küzdeni fog

Vágólapra másolva!
Nem hajlandó kiszállni az előválasztási versenyből Hillary Clinton, aki eddig gyengébben szerepelt mint riválisa, Barack Obama a demokrata párti elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelemben. Az egykori first lady jelezte, akár az augusztus végén esedékes hivatalos jelöltállításig is hajlandó harcolni.
Vágólapra másolva!

"Nincs szándékomban megállni, amíg be nem fejezzük, amit elkezdtünk, és meg nem látjuk, hogy mi történik a hátralevő tíz fordulóban" - mondta Hillary Clinton a The Washington Postnak adott interjújában. Jelezte, hogy szükség esetén ki fog tartani az augusztus végi demokrata párti konverncióig, ahol hivatalosan megnevezik a delegáltak, ki lesz a párt jelöltje az elnökválasztáson.

Hillary Clinton riválisa Barack Obama, aki az előválasztások során eddig jobban szerepelt nála, és több delegáltat tudhat maga mögött. Az AP hírügynökség becslése szerint Obama 1623, míg Clinton csak 1499 küldöttet tudott megnyerni. A jelöltség megszerzásáhez 2024 delegált támogatására van szükség.

A demokraták voltak azok, akik optimistán nézhettek az idei elnökválasztás elé, a rendkívül népszerűtlen Bush elnök távozásával ugyanis jó esély mutatkozott arra, hogy a republikánusok elveszítik a Fehér Házat. A demokrata elnökjelöltség megszerzéséért folyó szoros harc miatt azonban a pártban most többen attól tartanak, hogy a belharc ronthatja kilátásaikat.

Több vezető demokrata politikus is felszólította Hillary Clinton, hogy a pártegység érdekében szálljon ki a versenyből. Mostani nyilatkozata is azt jelzi azonban, hogy az egykori first lady nem hajlandó eleget tenni ennek.

A republikánus oldalon John McCain szenátor már március elején bebiztosította magának a jelöltséget. Így ő már most a november első keddjén esedékes elnökválasztásra koncentrálhat, míg a demokrata aspiránsok még egymással vannak elfoglalva.