Lövöldözésről beszélt félre Hillary Clinton

Vágólapra másolva!
Kínos magyarázkodásra kényszerült Hillary Clinton, miután kiderült valótlanságot állított egy 1996-os boszniai útjával kapcsolatban. Azt mondta, hogy ellenséges erők fegyvertüzében érkezett meg a boszniai Tuzlába, valójában azonban nem lőtt senki, ő pedig vidáman üdvözölte fogadóküldöttséget. A demokrata elnökjelöltségért küzdő egykori first lady számára rosszkor jön az eset, ugyanis kampányában külpolitikai tapasztaltságát hangoztatja.
Vágólapra másolva!

"Emlékszem, amint ellenséges fegyvertűzben értünk földet (...) valamiféle fogadó ünnepség is lett volna, de mi csak lehajtott fejjel rohantunk a járművek felé, hogy a bázisra jussunk" - Hillary Clinton egy múlt heti kampányrendezvényen így idézte fel, amikor 1996-ban first ladyként megérkezett repülőgépével a boszniai Tuzlába. Az amerikai sajtó azonban hamar kiderítette, hogy ez egyáltalán nem így történt.

A CBS televízió előkereste akkori tudósítását, amelyből kiderül, hogy Clinton - aki lányával együtt utazott - nem rohant sehová, hanem békésen üdvözölte a fogadóküldöttséget, köztük gyerekeket. Nem fenyegette ellenséges fegyvertűz sem a repülőtéren, sem a támaszponton, ahol két őrtoronyba is felmászott, hogy üdvözölje a szolgálatot teljesítő katonákat.

A Pennsylvania államban kampányoló Clinton kedden riporterekkel közölte: "Igen, hibáztam, ami előfordul (...) azt mutatja, hogy ember vagyok, ami sokak számára meglepetés." A hibáját igyekezett úgy beállítani mint egyszerű tévedést, nem pedig tudatos torzítást.

A kínos eset nem jön jól Clintonnak, aki kampányában épp azt hangsúlyozza, hogy a külpolitikát tekintve tapasztaltabb, mint a szintén demokrata elnökjelöltségre pályázó riválisa, Barack Obama. Ráadásul nem ez az első alkalom, hogy kiderül, az egykori first lady elferdíti a valóságot. Azt is állította, hogy komoly szerepe volt az 1998-as észak-ír béketárgyalásokban, annak résztvevői azonban nem emlékeztek rá, hogy ez így lett volna.

Obama stábja közben újabb fronton nyitott támadást Hillary Clinton ellen. Az Illinois állambeli szenátor közzétette a 2000 és 2006 közötti adóbevallását és arra buzdította riváliást, hogy tegye meg ugyanezt, ő azonban egyelőre vonakodott ettől.

A két politikus szoros versenyben van a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért. Erről hivatalosan a nyár végén esedékes demokrata konvenció küldöttei döntenek majd, és egyelőre Obama tudhat maga mögött több delegáltat. Az előválasztások következő fontosabb állomása Pennsylvania állam lesz, ahol április 22-én lesz voksolás.