Újabb győzelmet szerzett Obama Maine-ben

Vágólapra másolva!
A szombati győzelmek után vasárnap is elkönyvelhetett egy sikert Barack Obama: Maine állam demokratái 59-41 arányban úgy döntöttek, az illinois-i szenátor szeretnék elnökjelöltként látni. A verseny továbbra is nyílt, miközben távozott posztjáról Hillary Clinton kampányfőnöke.
Vágólapra másolva!

Barack Obama nyerte a jelölőgyűlést Maine államban, helyi idő szerint vasárnap este, ezzel továbbra is kétesélyes a demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelem. A szavazatok 90 százalékos feldolgozottságnál Obama 59 százalékot szerzett, ami a CNN számítása szerint 15 delegáltat jelent a végső elszámolásnál. Hillary Clinton 41 százalékos eredménye 9 delegáltat ér.

Obama szombaton is begyűjtött három államot: nagyarányú győzelmet aratott szombaton Washington, Luoisiana és Nebraska államokban is. A CNN összesítése szerint így Clintonnak 1148, Obamának 1121 jelöltje van, de az illinois-i szenátor több kötött mandátum delegáltat tudhat maga mögött, míg Clintonnak sok úgynevezett szuperdelegáltja van, akik szabadon szavazhatnak majd az elnökjelölt választó konvención.

Clinton stábja szombaton azzal igyekezett csökkenteni a vereség jelentőségét, azt állították, hogy Clinton a vasárnapi maine-i és a március elején esedékes texas-i és ohiói előválasztásokra tartalékol. Vasárnap azonban - még a maine-i jelölőgyűlés előtt - bejelentették, távozik posztjáról Patti Solis Doyle, Clinton kampányfőnöke. Utódja Maggie Williams, eddigi főtanácsadó lesz, aki Bill Clinton elnöksége idején a first lady stábját vezette. A stáb nem közölte a válás okát, de valószínű, hogy az ő számlájára írták az elszenvedett vereségeket.