Szavazásra buzdított a rádióban Bush

Vágólapra másolva!
Az amerikai demokráciát éltette, egyben a keddi választásokon való részvételre buzdított George Bush amerikai elnök szombati rádióbeszédében. A John McCaint támogató republikánus elnök eddig távol tartotta magát a kampánytól.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök szokásos szombati rádióbeszédében a keddi választásokon való részvételre buzdította az ország polgárait, akiknek - mint mondta - az ország jövőjét meghatározó fontos döntést kell hozniuk.

A rendkívül népszerűtlen Bush, akinek támogatottsági mutatója hónapok óta 27 százalék körül mozog, szinte teljesen távol tartotta magát a választási kampánytól. Bush a republikánus jelöltet, John McCaint támogatja, már a múlt héten előzetesen elküldte az arizonai szenátorra leadott szavazatát.

Bush szombaton arról is beszélt, hogy Amerikának példát kell mutatnia a világ újonnan függetlenséget szerzett demokráciái számára. "Az új demokráciák, Grúziától és Ukrajnától kezdve Afganisztánig és Irakig annak bizonyítékát láthatják, ha az Egyesült Államokra tekintenek, hogy az autonómia kiállja az idők próbáját" - mondta. Szerinte a John McCain és Barack Obama közötti élénk kampány a politikai versenyről tanúskodik, amely "egy egészséges demokrácia lényeges eleme".

A jelenlegi elnök kijelentette: a republikánusok, a demokraták és a független szavazók legalább egy pontban egyetértenek: a képviseleti demokrácia rendszere Amerika egyik legnagyobb erőssége. Hozzátette, hogy a választás napján amerikaiak milliói fognak szavazni, különböző származású, vallású és hátterű emberek, gazdagok és szegények, idősek és fiatalok, és "mindegyiküknek egyenlő része van annak meghatározásában, hogy országunk milyen úton haladjon".