Vágólapra másolva!
Látványos ünneplés helyett visszafogott pártgyűlés jut csak a republikánus elnökjelölő konvenció résztvevőinek a több déli államot fenyegető Gustav hurrikán miatt. John McCain azt talán nem bánja, hogy a vihar Bush elnököt is távol tartja a gyűléstől, viszont hátrányba kerülhet a múlt héten a médiát faltól falig kitöltő demokrata riválisával szemben. Az [origo] tudósítója jelenti a konvenció helyszínéről, a Minnesota állambeli St. Paulból.
Vágólapra másolva!

Négy, cserkészegyenruhához hasonló öltözéket viselő fiú a zászlóátadást gyakorolja a pódium előtt. A mennyezetet szinte teljesen befedi a több ezer kék, piros és fehér színű, összekötözött lufi. A hatalmas helyiséget beborító széksorok között tévéstábok tartanak hangpróbát. Az [origo] tudósítójának vasárnap délutáni ottjártakor úgy tűnt, az egyébként jéghokipályaként használt létesítmény készen áll arra, hogy hétfőtől otthont adjon a republikánus párt nagyszabású, négynapos elnökjelölő konvenciójának. Könnyen lehet azonban, hogy a lufikat nem fogják leengedni a terembe, a gyerekek nem fognak parádézni, és a tévéstáboknak sem igazán lesz miről tudósítani.

Vasárnap délután ugyanis a szervezők közölték, hogy az elnökjelöléshez szükséges formaságok kivetelével törlik a konvenció első napjának szinte minden programját, miután kiderült, hogy a Mexikói-öböl mentén több államot is fenyegető Gustav hurrikán miatt kiköltöztetik New Orleans lakosságát. Hétfőn mondott volna beszédet a gyűlésen George Bush elnök és Dick Cheney alelnök is, de a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy egyikük sem utazik St. Paulba. Helyette az elnök a katasztrófahelyzet kezelésével foglalkozik, hogy még a látszatát is elkerülje a három évvel ezelőtt Katrina hurrikán esetében tapasztalt hozzánemértésnek és alkalmatlanságnak. Akkor elöntötte a víz New Orleanst, a hatóságok pedig alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy segítsenek a bajba jutott emberek tömegeinek, és ez jelenti az egyik legcsúnyább szégyenfoltot Bush elnökségén.

Hátrányos helyzetűek

Egy demokrata politikus, Don Fowler azon viccelődött, hogy a vihar azt jelenti, isten az ő oldalukon áll. Később bocsánatot kért a nem túl ízléses poénért, de ettől még igaz, hogy a demokratáknak nagyobb szerencséjük volt múlt heti elnökjelölő konvenciójukkal. A négy nap során szinte csak róluk szóltak a hírek, ők szerepeltek a címlapokon, és őket elemezgették a hírműsorokban is. Barack Obama demokrata elnökjelölt csütörtöki záróbeszédét a Nielsen Media Research adatai szerint több mint 38 millió amerikai nézte a tévében, amihez hasonlóan nagy nézettség a Reuters szerint valószínűleg még nem volt a konvenciók történetében.

Ezeknek a gyűléseknek a formális jelentősége kimerül abban, hogy a küldöttek hivatalosan is megválasztják az elnökjelöltet és az alelnökjelöltet, viszont nagyon fontos elemei a kampánynak, mert a párt a nagy érdeklődés miatt sokakhoz el tudja juttatni üzenetét. A konvenciók valójában hatalmas, színes, zenés show-k, amelyeknek minden percét gondosan megtervezik. A republikánusok most erről - legalábbis az első nap - lemondtak, miután tisztában voltak vele, hogy visszatetszést keltene, ha hangosan ünnepelnének, miközben az ország másik felében emberek százezreinek életét keseríti meg a vihar.

Bush távolmaradása jól is elsülhet

John McCain azt azonban talán nem is bánja olyan nagyon, hogy Bush távol marad. Az elnök tevékenységének megítélése példátlanul negatív, ami komoly terhet jelent a republikánus jelölt számára a kampányban. "McCain emberei valóban nem feltétlenül szomorúak, amiért Bush nem lesz jelen" - jegyezte meg David Broder, a Washington Post veterán elemzője, akivel az [origo] munkatársa a konvenció helyszínének vasárnapi bejárásakor találkozott. Broder szerint azonban akár jól is elsülhet a programváltozás: "Ha közben lecsillapodik a vihar, és Bush szerdán bejelentkezik azzal, hogy azért nem tudott itt lenni, mert végezte a dolgát, annak kedvező hatása is lehet."

A konvenció programjának visszafogását vasárnap bejelentő John McCain is arról beszélt, hogy ez a közös munka ideje: "le kell vennünk republikánus kalapunkat, fel kell tenni amerikai kalapunkat, és azt mondjuk: veled vagyunk, Amerika". (Barack Obama is megszólalt a vihar kapcsán, és felajánlotta, hogy adománygyűjtő hálózatával segít a vészhelyzetben lévőkön.) McCain hazafias üzenete nyilván sokaknak tetszik majd, ettől azonban még nem fog talpra állni a gyengélkedő republikánus párt.

A két évvel ezelőtti választásokon a demokraták kerültek többségbe a szenátusban és a képviselőházban is, és nemcsak Bush megítélése van mélyponton, de a felmérések azt mutatják, az amerikaiak túlnyomó többsége gondolja azt, hogy rossz úton halad az ország. (A RealClearPolitics augusztus közepi összesítése szerint a lakosság 75 százaléka van ezen a véleményen.) A gazdaság lassulóban, az üzemanyagárak emelkednek, hitelválság sújtja a lakáspiacot, és mindez szintén nem az utóbbi nyolc év nagy részében hatalmon lévő republikánusoknak kedvez. A konvenció jó alkalom lehetne arra, hogy összerázza a pártot, látványos programok és lelkesítő beszédek nélkül azonban ez nehezen fog menni.

"McCain számára jól sikerült az augusztus"

A nem túl kedvező körülmények ellenére a közvélemény-kutatások szerint McCain egyáltalán nem áll rosszul Obamával szemben. A demokrata jelöltnek júliusban még meggyőző fölénye volt, mostanra azonban ez elolvadt. A CNN vasárnap közzétett felmérése szerint gyakorlatilag azonos támogatottággal rendelkezik a két rivális: Obama 49, McCain pedig 48 százalékon áll, az egy százalékpontos különbség azonban a statisztikai hibahatáron belül van. "McCain számára jól sikerült az augusztus. Összehangolt kampányt folytattak azzal az üzenettel, hogy Obama alkalmatlan az elnöki posztra" - mondta egy fórumon az [origo] kérdésére, Lawrence R. Jacobs, a Minnesota Egyetemen működő, politikatudománnyal foglalkozó Humphrey Institute igazgatója.

Ha a konvención mégis lesznek beszédek, akkor borítékolható, hogy Obama alkalmasságának megkérdőjelezése végig napirenden lesz. Viszont legalább ennyire fontos lehet a november elején esedékes elnökválasztás megnyeréséhez, hogy McCain és a párt egymásra találjon. A jelölést hivatalosan várhatóan csütörtökön elfogadó arizonai szenátor nem tartozott Bush köreihez (republikánus létére egyik legkeményebb kritikusa volt az elmúlt nyolc évben), nincs túl jóban a párt konzervatív bázisával sem (még ha az utóbbi időben egyre több gesztust is tesz nekik), és nem riad vissza a váratlan húzásoktól sem (erre a legutóbbi példa, hogy nőt választott alelnökjelöltjének). Korábban ezek mind a hátrányára váltak volna a pártjában, most azonban talán épp ezen tényezők miatt jutott el az elnökjelöltségig. Ahogy a Washington Post elemzője, David Broder fogalmazott: "ha van republikánus, aki meg tudja verni a demokratákat, akkor az legfeljebb John McCain lehet."

St. Paul, Minnesota - Egyesült Államok