Bloomberg nem indul az elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
A The New York Times csütörtöki számában jelentette be Michael Bloomberg, hogy döntött: nem indul az amerikai elnökválasztáson. New York polgármesteréről az a hír járta, hogy függetlenként jelöltetné magát. Bloomberg ezután sem csak a partvonalról fogja figyelni az eseményeket, azt fogja támogatni, aki szerinte felül tud majd emelkedni a kétpárti szembenálláson.
Vágólapra másolva!

Hosszú hónapok találgatásait eloszlatva Michael Bloomberg közölte, hogy nem indul az amerikai elnökválasztáson. New York polgármestere a The New York Times csütörtöki számában közölt cikket döntéséről.

Bloombergnek ennek ellenére továbbra is az a meggyőződése, hogy pártok felett álló megközelítésre van szükség az ország gondjainak megoldásához, és egy független jelölt képes volna győzni a novemberi elnökválasztáson.

A CNN hírtelevízió alig több mint egy hónapja még olyan értesülést közölt: a dúsgazdag polgármester márciusig valószínűleg bejelenti, hogy független jelöltként indul. Arról, hogy esetleg megpályázná az elnökséget különösen azután keltek szárnyra híresztelések, hogy kiderült: csöndben mind az 50 szövetségi államban felméréseket készíttetett esélyeiről.

A dúsgazdag Bloomberg megengedhetné, hogy kizárólag saját forrásokból finanszírozza a drága elnökválasztási kampányt, így a fárasztó kalapozás, az adománygyűjtő körutak helyett csak a választók meggyőzésére koncentrálhatna.

A polgármester csütörtökön arról írt, hogy többen ösztönözték: induljon az elnökségért. Ő mégsem indul, ám abban a reményben kívánja támogatni a jelöltaspiránsok közötti "valódi és őszinte vitát", hogy a kampány végül elősegíti egy független vezetés létrejöttét.

Bloomberg közölte: bár nem indul az elnökségért, a küzdelem túl fontos ahhoz, hogy csak a partvonalról figyelje az eseményeket. Ezért annak a jelöltnek a Fehér Házba kerülését fogja támogatni, amelyik gyakorlati megoldásokat kínál és felülemelkedik a pártos hagyományokon.

A 65 éves polgármester - aki rendszeresen hangot ad azon véleményének, hogy a kétpárti szembenállás miatt nem működnek a dolgok, nem funkcionál a kormány, nincs együttműködés és közös gondolkodás - hónapokig lebegtette elnökjelöltségét. A The New York Times egy hete azonban arról írt, hogy Bloomberg elkésett: egyrészt a politikai elit belefáradt a vegyes jelzésekbe, másrészt a demokrata párti Barack Obama és a republikánus John McCain szenátorok személyében két olyan jelölt is kiemelkedett a mezőnyből, aki vonzó a centrista, független gondolkodású szavazók számára.