Az ország tíz kedvenc slágere - Álomsláger a célegyenesben

Vágólapra másolva!
Több, mint száz nap, sok ezer szavazat, és persze öldöklő küzdelem kellett hozzá, de végre megszületett és végleges - íme országunk tíz álomslágere. Tíz nagybetűs, jól ismert és persze magyar sláger küzd tovább, hogy a nyár végéig egymás közt döntse el, melyikük a legnagyobb. Első ránézésre, a sokat hallott dallamokon kívül beugrik még valami - ez itt a gitárzene, a szó szerint vett együttesek diadala. Összesen két szólóelőadó, Presser Gábor és Máté Péter tudta magát a tíz közé juttatni, utóbbi egyedüliként két dallal is. Egy hónapunk - és persze két fődíjunk - maradt, hogy a tíz álomsláger közül egy, a slágerek slágere a csúcsra jusson.
Vágólapra másolva!

Volt, amiben gyorsan megegyeztünk: a legnagyobb meglepetést Erkel Ferenc Hazám, hazám című áriája okozta, mely szó szerint egy, azaz egy darab szavazattal maradt le a még bejutást érő tizedik helyről. Mégis mindenek előtt szóljunk Máté Péterről, aki az Elmegyek című világslágerén túl az Azért vannak a jóbarátok című dalával is bejutott a legjobb tíz közé, ami nagyon nagy szó. És lesz még nagyobb is - rögvest meglátjuk, micsoda slágergyárak rekedtek a listán kívül.

Itt van például a sokáig biztos bejutónak gondolt EDDA - négy számuk közül egynek sem sikerült a bravúr, de ugyanekkora meglepetés, hogy a legaktívabbnak mondható, stabil lemezeladásokat és teltházakat jelentő rajongótáborral büszkélkedő Ákos sem jutott tíz közé. Igaz, a Bonanza Banzai Valami véget ér című száma bejutott, és nem nagy kunszt megjósolni: az utolsó fordulóban bátran számíthat az elveszett Ákos-szavazatokra.

Hasonló a helyzet az LGT-vel. Négy nótájuk közül a Valaki mondja meg az utolsó pillanatig versenyben volt, ám végül elbukott, Presser Gábor Nagy utazás című dalával viszont bekerült, és várhatja az utolsó fordulót. Amire tippelni mertünk volna: a Republic A 67-es út című dala kutatásunk során végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva, magabiztosan jutott a legjobb tíz közé, és nem lepődtünk meg azon sem, hogy a Beatrice 8 óra munka című örökzöldje is ott van a legjobbak között. Annál váratlanabb a Bikini, a KFT és így az oly aktuális Balatoni nyár hiánya, sőt, az egyetlen, hatvan közé került Illés-dalra sem szavaztatok elegen.

Itt van, és versenyben maradt viszont az Omega és a Gyöngyhajú lány, egyetlen slágerünk Máté Péter Elmegyek című dalán kívül, mely igazi nemzetközi karrierrel büszkélkedhet. A Belga, Sub Bass Monster, Caramel, vagy a Hooligans, tehát napjaink pop-zenéje nem nagyon tudott labdába rúgni.

Az alternatív rockzene annál inkább - korunk két legnépszerűbb bandája egy-egy dallal küzd tovább a halhatatlanságért. A Tankcsapda a kisebb meglepetés: a Mennyország Tourist simán jutott be, és ahhoz sem kellett volna sok, hogy az Adjon az ég is tíz közé kerüljön. A Kispál és a Borz rajongók lassan ébredtek, de időben - a hatvan dal közé csak egy dallal jutottak be, de az az egy most tarolt: a Ha az életben rengeteg szavazatot kapott, nagy önbizalommal várhatja a folytatást. Hasonlóan, az eleinte feledésbe merült Kimnowak Gyémánt című dala is épp hogy csak bekerült a legjobb hatvan szám közé, és most már a legjobb tíz között köszönthetjük.

Íme hát az ország tíz legnagyobb slágere a ti szavazataitok alapján. Ez a tíz dal küzd tovább egy hónapon keresztül, mert csak egy maradhat, egyből lehet csak nagybetűs álomsláger. Számlálóink természetesen ismét nullázódnak, és figyelem, az utolsó körre csak egy darab szavazatotok maradt. Ennek megfelelően újabb segítséget nyújtunk - a dalok természetesen továbbra is végighallgathatók (ehhez regisztrálni kell!), de emellett utánanézünk: vajon mitől pont ez a tíz dal olyan népszerű, hogyan, miként készültek, mit érdemes tudni róluk.

A győztes megszületésével egy időben kisorsolásra kerül az utolsó iPod és a két főnyeremény is; nem késő még regisztrálni és szavazni sem. Célegyenesbe fordultunk hát - tíz sláger, egy hónap és a Te szavazatod, ennyi választ el bennünket a győztes kilététől. Hallgass, szavazz - küldj még egy utolsó jelet!