Megkezdődött az allergiaszezon

Vágólapra másolva!
Elkezdődött az allergiaszezon: virágozni kezdett a mogyoró, az éger, a kőris, a nyír- és a nyárfa, amelyek pollenje a lakosság mintegy negyedénél okoz allergiát.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei intézete főorvosának közleménye szerint a fenti fák és bokrok pollenje az arra érzékenyeknél légúti allergiás, súlyosabb esetben asztmás tüneteket okozhatnak. Gyermekeknél ekcémás tünetek is jelentkezhetnek.

Az időszak legjelentősebb allergénje a nyírfa, mely már önmagában is súlyosabb szénanáthás és asztmás tünetekért lehet felelős. Mivel Magyarország a nyírfa elterjedési területének déli szélén fekszik, a nyírfapollenre érzékeny embereknek most érdemes elkerülni az északra utazást. Továbbá javasolt tartózkodni a következő, nyírfával keresztallergiát mutató ételektől: alma, cseresznye, kapor, kömény, diófélék, mogyoró.

Klinikai tünetek elsősorban a nyír-, a nyár-, a kőris és a gyertyán esetében várhatunk. Az utóbbit inkább a mogyorófa-allergiások érezhetik meg, a két pollen között fennálló keresztallergia miatt. A kőris jelentős pollenkoncentrációja mellett is szelídebb panaszokhoz vezethet, kisebb allergenitása miatt.

Tavaszi kirándulás tervezése során érdemes figyelembe venni, hogy a most virágzó fák kedvenc élőhelyei az erdős, hegyvidékes, északi területek. Éppen ezért, ha Ön allergiás a nyír, nyár és fűz valamelyikére, pihenés céljából inkább javasolt a Dél-Dunántúl, illetve a Dél-Alföld területe.

A pollenallergia ellen nehéz védekezni, de gyógyszeres kezeléssel és az életvitel változtatásával enyhíteni lehet a bajokon. Az allergiára hajlamosak esetében a gyógyszeres terápiát már a pollenszezon előtt be lehet állítani, és korszerű készítményekkel tünetmentessé lehet tenni a betegséget. A felkészüléshez kérje háziorvosa segítségét, vagy forduljon allergológus szakrendeléshez.