Allergia és nyaralás

Vágólapra másolva!
Vakációzás során általában a megszokottnál több időt töltünk kint a szabadban. Mivel a szervezetünket így napi szinten a megszokottól eltérő mennyiségben, összetételben érik allergének, szénanáthánk, asztmánk is súlyosbodhat. Úti csomagunkból ezért nem hiányozhatnak az allergia-elleni védekezés eszközei sem. A tünetmentes, pihentető nyaraláshoz a Budai Allergiaközpont az alábbi tanácsokat adja érintett olvasóink számára.
Vágólapra másolva!

A szabadban töltött idő alatt fokozott pollen, gombaspóra, esetleg füstexpozíciónak vagyunk kitéve. A nappali melegebb, éjszakai hidegebb, többnyire magasabb páratartalmú levegő, továbbá a rovarcsípések nagyobb veszélye miatt az allergiás és asztmás személyeknek érdemes külön elővigyázatossági intézkedéseket tenni a tünetek súlyosbodásának elkerülése érdekében. A nyaralási csomagban mindenképpen kapjanak helyet a szükséges, orvos által felírt és javasolt gyógyszerek, kenőcsök, sprayk, amelyek állandóan, napközbeni kirándulások során is legyenek kéznél. A rovarcsípésre allergiás személyek mindig tartsanak magunknál speciális adrenalin-injekciót is.

Ha autóval utazunk, nyaralás előtt győződjünk meg a szellőztető, légkondicionáló berendezés megfelelő működéséről, a pollenszűrők kifogástalan állapotáról. A leállított motor mellett a gépjárműben por, pollenek halmozódnak fel, ezért minden elindulás előtt javasolt legalább tíz percig alaposan kiszellőztetni. Menet közben ne az ablakokat húzzuk le, inkább a légkondicionálót használjuk. A kocsiban utazók ne dohányozzanak. Az utazást időzítsünk inkább a reggeli vagy esti órákra, amikor a levegő tisztább, hűvösebb.

Repülőúton szintén előfordulhat allergiás megbetegedés, amit leggyakrabban a felszolgált étel válthat ki. Rövid repülőutakon általában nincsen lehetőség az étel megválasztására, hosszabb utaknál a repülőjegy vásárlásakor azonban érdemes jelezni az ismert ételallergiát. Ha Ön allergiás bizonyos ételekkel szemben, a biztonság kedvéért vigyen magával saját maga által készített ennivalót kézipoggyászában.

Tengerparton nagyon gyakran helyi jellegzetességként halakat, rákot, kagylót és más tengeri gyümölcsöt fogyasztunk. Allergiások óvatosan éljenek ezen ételekkel, ugyanis magas hisztamin tartalmuk és jelentős allergiát okozó hatásuk miatt a leggyakoribb allergiát kiváltó táplálékféleségek közé tartoznak. Mivel idehaza ritkán fogyasztjuk őket, gyakran csak külföldön derül ki, hogy az egyénnél allergiás tüneteket okoznak-e. Az ételek eltérő tartósítása (szulfitok, stb.) és fűszerezése miatt az étteremben már rendelés előtt érdemes megkérdezni a pincért, hogy az adott étel milyen tartósítószert, fűszert tartalmaz. A pontos tájékozódás érdekében javasolt az allergiára vonatkozóan néhány fontos kifejezést a helyi nyelven is megtanulni.

Az éjszakai szállás kiválasztásánál is legyünk óvatosak! Válasszunk olyan szobát, amely száraz, napos, gombamentes, nemdohányzó és messze van a medencéktől. Amennyiben a szobában légkondicionáló is biztosított, érdemes szűrőjét a szoba elfoglalása előtt kicseréltetni. A tünetmentes, pihentető nyaralás érdekében az érintett személyeknek a nyaralás előtt javasolt allergológus kezelőorvos tanácsát kikérni az utazás idejével, az úticéllal, a szóba jövő allergének előfordulásával, továbbá az egyénre szabott óvintézkedésekkel kapcsolatosan.

Budai Allergiaközpont