Pollenhelyzet a hétvégén

Vágólapra másolva!
A hétvége pollenhelyzete várhatóan mindenben megegyezik a hét eddigi napjaiban megszokottal.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a csapadékos időjárást mindeddig nem sikerült kihevernie a természetnek. A levegő pollentartalmában sem mennyiségi, sem minőségi változást nem hozott a hét kánikulai időjárása. A nyár második felében jellemző virágporok - mint parlagfű, fekete üröm - megjelenése egyelőre várat magára.

Az ÁNTSZ jelentései alapján - noha nyomokban már felfedezhető a pollencsapdákban parlagfűpollen - tüneteket okozó mennyiség még pár napig nem kerül a levegőbe. Így a kánikulai időjárási előrejelzések és a nyugodt pollenidőszak kedvező feltételeket teremt a hétvégi kikapcsolódásra, strandolásra.

A hét első napjaira jósolt kis csapadék egy-két napra mindenhol visszaveti az amúgy sem túl jelentős pollenkoncentrációt.

Budapesten és környékén a csalánfélék pollenjei uralják a terepet. Leáldozóban van a pillangósok ideje, valamint nagyon magas koncentráció helyett most csak magas szinten várható a pázsitfüvek virágporszórása is.

Észak-Magyarország területén nagyon magas pollenszintet (Budapesthez hasonlóan) csak a csalánfélék érnek el. Tüneteket okozó magas tartományban várható még a pázsitfüvek, a sóska és az útifű virágpora.

Az Észak-Alföldön ennél is kedvezőbb a helyzet. Nagyon magas pollenszórást mutatnak a csalánfélék, azonban a többi növény mind a tüneteket nem okozó alacsony, egy-két esetben (pázsitfüvek, sóska) a közepes pollenkoncentrációjú zónában helyezkedik el.

A Dél-Alföldön a csalánfélék mellett - hasonlóan az észak-magyarországi területekhez - a pázsitfüvek és a sóska pollenszórása magas szintre várható.

A Dunántúl virágporhelyzete is hasonló Magyarország többi vidékéhez. Nagyon magas a pollenszint a csalánfélék, magas a szint a pázsitfüvek esetében.

Budai Allergiaközpont