Allergiahelyzet - 2005. augusztus 1-5.

Vágólapra másolva!
A meleg idő beköszöntével fokozatosan, de kitartóan emelkedik a levegő pollenkoncentrációja is. Ennek megfelelően egyre többen és egyre súlyosabb tünetekről panaszkodhatnak.
Vágólapra másolva!

Jelenleg bő egy hete tart a valódi, kánikulai nyári időjárás. A két héttel ezelőtti csapadéknak lassan már nyoma sincs. A tikkasztó hőség sajnos nem csak a víz mellett nyaralni vágyóknak kedvez, de jótékony hatással van a pollentermelő növények virágzására is.

Ezen a héten jelentős emelkedés várható a levegő összesített pollenkoncentrációjában. Egyre több növényfaj virágpora, egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a levegőben.

Uralkodó fajok továbbra is a csalánfélék és a pázsitfüvek, de a héten már velük egy szinten kell említenünk az útifüvet is. A csalánfélékre érzékenyek ügyeljenek, hogy csalánból készült teát mostanában ne fogyasszanak!

A hétre jelentősebb csapadékot, lehűlést az előrejelzések nem jósolnak. Így a pollenszintekben egyik napra sem várható csökkenés.

Budapest és környékén az egész országra jellemző pázsitfüvek, útifű és csalánfélék mellett a pillangósok okozhatnak jelentősebb klinikai panaszokat.

Észak-Magyarország pollenhelyzete szintén rossz irányba módosul. A pázsitfüvek, csalánfélék mellett itt is jelentős az útifű és a sóska koncentrációja, illetve kisebb mértékben a kenderé.

Észak-Alföldön amellett, hogy igen magas a csalánfélék pollenkoncentrációja, ezen a héten emelkedésnek indul a pillangósok pollenszintje is. Jó hír azonban, hogy előre láthatóan a pázsitfüvek pollenmennyisége jelentősen csökken, mindössze közepes koncentrációtartományba várható.

A dél-alföldi régióban élők már nem ennyire szerencsések. Az igen magas csalánfélék pollenkoncentrációja mellett jelentős tünetokozó szintet érnek el a pázsitfüvek, az útifű és a kender is. Emellett közepes szintre várható a libatopfélék virágporszórása.

Dunántúlon továbbra is marad a csalánfélék és a pázsitfüvek dominanciája. Mellettük mindössze az útifű közepes szintje okozhat néhol klinikai panaszokat.

Budai Allergiaközpont