Alapvető kezelési lehetőség allergiában

Vágólapra másolva!
A kutatók olyan fehérjét találtak a szemben, amely központi szerepet játszik az allergia kialakulásában. Ezzel új lehetőség nyílik az allergia kezelésében - állítják brit kutatók.
Vágólapra másolva!

Egérkísérletek során a University College London kutatói olyan fehérjére bukkantak (macrophag inflammatory protein 1alfa - MIP-1a), amely fontos szerepet tölt be az allergiás szemgyulladás kezdeti fázisában. Elgondolásuk szerint ugyanez vagy ehhez nagyon hasonló fehérje szerepet játszik a többi allergiás megbetegedés kialakulásában is.

Az allergiás folyamat két részre osztható: egy azonnali, illetve egy késői fázisra. Az azonnali fázisban a legfontosabb szerepe az IgE-ellenanyagok okozta, hízósejtekből történő hisztamin-felszabadulásnak van. A kísérletek alapján a MIP-1a fehérje ebben a lépésben jut szerephez, és működésének gátlásával megakadályozható volt az IgE okozta hisztamin-felszabadulás.

Ezzel egy minden eddiginél korábbi beavatkozási pont nyílt meg az allergia gyógyítása számára. Eddig az allergia kezelésében általánosan használt antihisztaminok a már felszabadult hisztaminmolekulák hatását tudják gátolni több-kevesebb sikerrel.

Amennyiben tehát sikerül egy MIP-1a-gátló gyógyszert kifejleszteni, az allergiás folyamat egyik legelső lépését tudjuk legátolni. A gyógyszer kifejlesztése azonban több évet vehet igénybe, mivel esetleges alkalmazása előtt számos állati és emberi vizsgálaton kell még keresztülmennie.

A tanulmányt a Journal of Clinical Investigation szakmai lap januári számában publikálták (J Clin Invest. 2005 Jan 13).