Asztma és takarítószerek

Vágólapra másolva!
Brit kutatók szerint a háztartási kémia anyagok - például fehérítők, szőnyegtisztítók - gyakori használata a gyermekeknél asztmát és nehézlégzést okozhat.
Vágólapra másolva!

A kutatók 14 ezer gyermek életét követték születésüktől kezdve. Eredményeik szerint azon háztartásokban, ahol gyakran használtak tisztító vegyszereket, magasabb volt az asztmás és nehézlégzéstől szenvedő gyermekek száma - írja a Medical News Today.

A kutatók szerint egyértelmű az összefüggés a takarító vegyszerek használata és az asztma kialakulása között. Az eredmények alapján azon gyermekeknek, ahol a szülők gyakran használtak háztartási tisztító vegyszereket, kétszer akkora volt az asztma kifejlődésének veszélye, mint akik szülei ritkán használtak vegyszereket.

A tanulmányban az alábbi vegyszerek okozták legnagyobb valószínűséggel az asztmás megbetegedéseket: fertőtlenítők, fehérítők, szőnyegtisztítók, ablaktisztítók, száraztisztítók, aeroszolok, terpentin és lakkbenzin, légfrissítők, festékek, gombaölők, rovarölők.

Mindez arra figyelmeztet, hogy lehetőség szerint kerüljük e szerek túl gyakori használatát, és néha mossunk fel például sima szappanos vízzel.

Budai Allergiaközpont